/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/DOC/ Sesizările privind legalitatea numirii unui judecător la CC și retragerea susținerii Domnicăi Manole, incluse pe agenda de mâine a Curții 

missing
26 aprilie 2021, ora 15:04

Pe agenda Curții Constituționale de mâine au mai fost incluse alte două subiecte. Este vorba de sesizările privind constituționalitatea a două decizii din Parlament, care au fost luate vineri, 23 aprilie curent, când deputații din majoritatea parlamentară PSRM și Șor au votat pentru retragerea susținerii președintei CC, Domnica Manole, și numirea unui nou magistrat la Curtea Constituțională. Examinarea subiectelor va avea loc începând cu ora 09:00. 

Inițial, în cadrul ședinței din 23 aprilie, deputații PSRM și Șor au adoptat, declarația PSRM cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale. Hotărârea respectivă a fost votată în cadrul ședinței plenare, cu 54 de voturi.

Mai apoi, cu 53 de voturi, aceștia au votat hotărârea privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale. Prin Hotărâre, se anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul administrativ individual ilegal favorabil și anume Hotărârea Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale.

Ulterior, deputații au votat numirea unui nou judecător la CC. Este vorba de Boris Lupașcu, care potrivit proiectul votat a fost numit pe un termen de șase ani.

În acest caz, CC a fost sesizat de către deputații Sergiu Litvinenco și Dinu Plîngău. Vineri, aceste două decizii din Parlament au fost suspendate până la examinarea cauzei în fond. 

Între timp, astăzi, 26 aprilie, Procuratura Generală a anunțat că a recepționat adresarea deputaților PAS Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc prin care au solicitat examinarea pretinselor fapte de uzurpare a puterii de stat și tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate. Adresarea survine ca urmare a evenimentelor și deciziilor luate vinei, 23 aprilie 2021, de Parlamentul Republicii Moldova, în raport cu Curtea Constituțională.

Totodată, mâine, 27 aprilie, Curtea Constituțională va decide dacă legea care prevede trecerea Serviciului de Informații și Securitate în subordinea Parlamentului este constituțională sau nu.

Precizăm că astăzi în fața Curții Constituționale protestează zeci de oameni care au ieșit în stradă fiind nemulțumiți de deciziile deputaților din majoritatea PSRM-Șor. Manifestanții spun că au venit să apere independența CC și au cerut organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram