/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Șefa statului solicită demiterea actualului șef al CFM și organizarea unui concurs pentru selectarea noului director

missing
27 aprilie 2021, ora 18:32

După ședința de marți, 27 aprilie, a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) privind situația de la întreprinderea de stat Calea Ferată din Moldova (CFM), președinta Maia Sandu a cerut Guvernului să-l demită pe actualul șef al întreprinderii, Adrian Onceanu și să identifice în regim de urgență resurse financiare pentru achitarea salariilor celor aproape șapte mii de angajați. Într-o postare pe o rețea socială, șefa statului a menționat că situația la CFM e dramatică, iar de acest lucru s-a întâmplat din cauza conducerii. 

Maia Sandu precizează că șefii care s-au perindat la conducerea CFM de-a lungul ultimilor ani au adus întreprinderea într-o situație fără precedent.

„Informațiile prezentate în cadrul ședinței de azi arată că situația este dramatică. Conducerea CFM a dus întreprinderea conștient pe calea falimentului, prin scheme de corupție, achiziții trucate, acțiuni de fraudare și de sustragere în proporții deosebit de mari. Corupția și administrarea defectuoasă a întreprinderii sunt cauza neplății salariilor angajaților. În timp ce un grup de hoți fură ani la rând întreprinderea CFM, aproape 7 mii de oameni nu și-au primit salariile de mai bine de 4 luni. În tot acest timp, când oamenii au ajuns să nu aibă cu ce-și întreține familiile, dosarele deschise stau în aer, iar buzunarele unora se umplu cu bani ilegali pe spatele cetățenilor”, menționează șefa statului.

În acest context, Maia Sandu solicită Agenției Proprietății Publice (APP) ca în termen de 10 zile să prezinte la CSS, în termen de 10 zile, un plan operativ pentru remedierea situației la întreprindere, care să prevadă inclusiv acțiuni de reeșalonare a datoriilor și a plăților salariilor. Alte solicitări au fost înaintate și Executivului.

„Guvernul să identifice în regim de urgență surse pentru plata salariilor angajaților. Guvernul (APP) să suspende contractele de muncă cu administrația CFM, în special cu directorul interimar al CFM, Adrian Onceanu, reieșind din performanța proastă și managementul defectuos din ultima perioadă. Agenția Proprietății Publice să organizeze un concurs transparent și corect pentru selectarea noului director general al CFM”, a explicat Maia Sandu.

Totodată, șefa statului solicită Centrului Național Anticorupție să se autosesizeze și să întreprindă măsurile necesare pentru investigarea activității fostei și actualei conduceri a CFM sub aspect de corupție.

„Procuratura Generală să accelereze urmărirea penală în cadrul dosarelor deschise pe aceste fraude și CFM să implementeze imediat recomandările Curții de Conturi făcute încă prin decizia din 17 decembrie 2020”, a punctat șefa statului.

Precizăm că la ședința plenară a Parlamentului din 22 aprilie, Oleg Lipski a dat citirii raportul Comisiei de anchetă privind situația de la CFM. Potrivit documentului, în ultimii zeci ani, întreprinderea a fost delapidată de peste 1,5 miliarde de lei prin furtul de combustibil, efectuarea lucrărilor necalitative, călătoria pasagerilor fără bilete etc.

Totodată, deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari a cerut în repetate rânduri convocarea Consiliului Suprem de Securitate pe subiectul privind situația la CFM.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram