/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

investigații

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Mașini de 40 milioane lei, cumpărate de autorități pe timp de criză: Lexus, Volvo și Toyota

27 aprilie 2021, ora 17:05

A trecut mai mult de un an de când R. Moldova luptă la greu cu pandemia de coronavirus și caută resurse financiare pentru a cumpăra echipamente medicale și de protecție, tone de dezinfectant, măști și vaccinuri, fiind ajutată în majoritatea cazurilor de partenerii externi. Pe de altă parte, autoritățile au cheltuit în această perioadă zeci de milioane de lei pentru achiziții de mașini. Cinci misiuni diplomatice și-au cumpărat anul trecut autoturisme de lux, iar unii președinți de raioane se plimbă astăzi cu mașini hybrid, de ultimă generație, prețul cărora depășește jumătate de milion de lei. Vedeți cum au explicat autoritățile aceste achiziții pe timp de criză.

Pe parcursul anului 2020 și în primele 3 luni ale anului curent, diverse instituțiile de stat de nivel național și local au cumpărat mașini în sumă de 40 de milioane de lei. Asta în pofida avertismentului dur lansat de fostul premier Ion Chicu, la început de pandemie, că Ministerul Finanțelor va respinge toate solicitările de achiziții de mașini, pentru că bugetul nu poate suporta astfel de cheltuieli.

ION CHICU, ex-premier al R. Moldova (17 aprilie 2020): „Eu remarc, din păcate, că sunt instituții care încă plasează contracte de procurare de automobile, mobilă și alte lucruri care nu sunt stringente în acest an.  Noi nu vom putea finanța asemenea cheltuieli și eu fac îndemn la toate autoritățile locale și centrale, vă rog să conștietizăm situația în care se află R. Moldova și mai mult de jumătate de glob. Nu putem cheltui bani pentru mașini, de aceea orice contract de acest gen, înaintat spre aprobare la trezorerie, va fi respins.

Ministerul Finanțelor a aprobat totuși în 2020 solicitarea de achiziție a 5 mașini noi pentru misiunile diplomatice ale R. Moldova. Autoturismele au costat 3 milioane și jumătate de lei. Ministerul de Externe a precizat pentru Cutia Neagră că achizițiile au fost realizate în limita bugetului stabilit anterior, fără a fi alocați bani suplimentari.

Ambasada Republicii Moldova cu sediul la Paris, Franța și-a cumpărat o mașină de model „Volvo XC 90”  cu 853 de mii de lei. Ambasada din Turcia a ales un „Lexus E300h” de aproape 718 mii lei. Ambasada Moldovei din SUA a plătit 613 mii lei pentru o „Toyota Avalon XLE”. Iar două consulate nou-create la Nisa în Franța și la Barcelona în Spania au achiziționat o „Skoda Superb” de 671 mii lei și, respectiv, un „BMW-520i” de 718 mii lei.

EUGENIU REVENCO, secretar general MAEIE: „Comparativ, dacă luați suma de bani, în 2017-2018 noi cumpăram în jur de 13 milioane. De această dată noi am cumpărat în jur de 3 milioane. Este evident că noi am ținut cont de situația de pandemie, de constrângerile financiare care sunt și nu am mers pe un plan obișnuit de înnoire a parcului. Noi am schimbat mașinile vechi, care au un grad de uzură înaintat. – De ce ambasadele aleg mașini atât de scumpe? De exemplu, cazul de la Ankara cu Lexus. De ce s-a mizat pe o mașină atât de luxoasă? – Noi mergem pe versiuni mai modeste unde este posibil pentru funcționalitate. Dar mașina reprezentativă…da, noi ținem ca mașinile reprezentative să fie de aceste clase care sunt recomandate”.

Șase oferte la Ambasada din Franța

Cea mai scumpă mașină cumpărată anul trecut pentru diplomați a ajuns la Ambasada R. Moldova din Franța – un SUV de model „Volvo XC90”, care a costat peste 40 de mii de euro. Funcția de ambasador la Paris urmează să fie ocupată chiar de Eugeniu Revenco, care a fost desemnat încă în noiembrie 2020 printr-un decret semnat de Igor Dodon. Din funcția de secretar general al Ministerului de Externe acesta a aprobat achiziția mașinii pentru Ambasada din Franța, care va fi folosită chiar de el, atunci când va pleca în misiune. Demnitarul nu vede în asta un conflict de interese.

EUGENIU REVENCO, secretar general MAEIE: „– Dvs ați influențat cumva procesul de achiziție a mașinii pentru Ambasada din Paris în condițiile în care ați fost desemnat ambasador acolo și urmează să plecați în misiune? – Ar fi banal să vă spun că nu am avut nicio atribuție din moment ce aceasta este atribuția mea de serviciu nemijloci. La Paris noi am făcut economii. Noi nu am avut acolo șef de misiune doi ani de zile. Din contul acestor nevalorificări s-au făcut aceste achiziții.

Noua mașină de marca „Volvo” va înlocui un Mercedes aflat în garajul ambasadei din Paris din 2007. Acolo mai sunt două autoturisme din 2012 și 2014: un „Mercedes E-200” și un „Wolkswagen Caravelle”, care au costat peste un milion de lei. Surse din cadrul ministerului ne-au dezvăluit că se planifica inițial achiziția unei mașini mai ieftine pentru ambasada din Paris, care să fie utilizată pentru necesitățile curente, dar în final s-a cumpărat o mașină de lux pentru viitorul ambasador.

Potrivit unor documente, care au ajuns în posesia Cutiei Negre, la procedura de achiziții au fost înregistrate 6 oferte, iar două dintre ele au fost mai ieftine. O „Skoda Superb” putea fi cumpărată cu 30 de mii de euro, iar o „Toyota Rav 4” costa sub 40 de mii de euro. Dar de la Chișinău ar fi fost date indicații să fie cumpărată anume „Volvo”, spun sursele Cutiei Negre.

Mașini hybrid pentru două Consilii Raionale 

Și autoritățile locale din R. Moldova nu au renunțat la achiziții scumpe într-un an de criză pandemică. Nouă consilii raionale și 24 de primării din sate au cumpărat mașini în valoare de circa 7 milioane de lei. Aleșii locali au aceleași argumente: aveau mașini uzate, care necesitau multe investiții pentru reparații, iar achizițiile erau planificate și nu puteau renunța din cauza pandemiei.

Consiliile Raionale Ocnița și Nisporeni au astăzi în garaje mașini de ultimă generație, de tip hybrid, care au și baterii electrice.

imagine simbol

imagine simbol

Pentru autoturismul de model „Toyota Camry”, fabricat în 2019 și cumpărat în martie anul trecut, aleșii locali de la Ocnița au platit peste 590 de mii de lei. În februarie curent, și Consiliul Raional Nisporeni a achiziționat o mașină de același model, pentru care a plătit 550 de mii de lei. Este puțin mai ieftină pentru că are dotări tehnice mai simple. Mașina cumpărată de Consiliul Raionale Nisporeni nu este utilizată doar de președintele raionului, dar și de funcționarii consiliului  care o folosesc atunci când merg în teritoriu. O bună parte din zi, mașina stă parcată în garaj.

În bugetul pentru 2021, Consiliul Raional Nisporeni planificase doar 500 de mii de lei pentru achiziția mașinii și a fost nevoit să aprobe o nouă decizie prin care s-au alocat bani suplimentari. Proiectul a fost votat pe 4 februarie, în mare grabă, iar unii consilieri nici nu și-au dat seama pentru ce votează. Proiectul avea denumirea „Suplinirea Programului de activitate Exercitarea Guvernării”, care nu făcea nicio aluzie în titlu la achiziția mașinii.

Mărcuță: „Mașinile din 2017 sunt deja exploatate”  

Președintele raionului Nisporeni susține că au fost anunțate câteva licitații pentru achiziția mașinii și de fiecare dată a participat un singur agent economic cu o ofertă de peste 500 mii lei. Deși autoritatea planifica inițial să cheltuie 410 mii lei pentru autoturism, a fost nevoită să majoreze suma.

VASILE MĂRCUȚĂ, președinte CR Nisporeni: „Caietul de sarcini nu-l elaborez eu. Îl elaborează specialiștii care cunosc ce fel de mașini trebuie, să procurăm o mașină care să fie nu pentru un an-doi, dar mai mulți ani să ne deservească. În caietul de sarcini s-a pus termenul de garanție, s-au pus condiții ca să fie economie la combustibil. … Ca să exerciți o funcție de administrație trebuie să ai cu ce exercita. Nu poți pleca undeva, chiar să faci o înfrățire peste Prut că acum mă pregătesc să merg în România, fără ca să nu ai un transport. – Dar nu aveați nicio mașină bună? – Este mașină, dar ele sunt toate mai mult de 10 ani. – De ce? Am văzut că aveți mașini din 2017, din 2015? Din 2017 sunt mașini exploatate deja și nu aș putea să plec peste hotare cu dânsele”.

Deși Vasile Mărcuță afirmă că la aprobarea bugetului s-a votat în unanimitate pentru procurarea mașinii, consilierii din opoziție sunt de părere că achiziția nu era atât de stringentă și critică faptul că președintele și-a luat un autoturism de lux.

ION TERGUȚĂ, consilier Platforma DA în CR Nisporeni: „Bugetul se votează într-o singură ședință în două lecturi. Nu există niciun fel de dezbateri… Există o majoritate de 20 de mandate ale fostului Partid Democrat, acum Pro Moldova care votează fără nicio discuție toate subiectele. În situația asta în care țara numără fiecare bănuț pentru achiziții de vaccin în primul rând, alte accesorii medicale și medicamente cel puțin este de neînțeles când un șef de administrație locală își folosește banii din bugetul public pentru achiziția unor obiecte, trasport de care se poate lipsi. Nu este vorba doar despre achiziția mașinii care era absolut inutilă, dar și de reparația sediului Consiliului Raional care mai înghite vreo 600 de mii de lei”.

„Skoda Superb”  pentru CR Hâncești

O altă autoritate locală, Consiliul Raional Hâncești a procurat anul trecut o mașină de model „Skoda Superb” pentru care a plătit 450 de mii de lei, iar recent a mai cumpărat două autoturisme „Dacia Logan” pentru care a plătit alte 450 de mii de lei. Am mers la Hâncești pentru a-i solicita președintelui de raion un comentariu pe marginea noilor achiziții, dar nu l-am găsit la birou. La telefon ne-a spus că „Skoda Superb” nu este o mașină de lux.

IURIE LEVINSCHI, președinte CR Hâncești:

„ – De ce ați ales o mașină atât de scumpă?

– Dvs socotiți să este o mașină sumpă?

– Este o mașină destul de scumpă. Este o mașină de lux.

– Asta este cu cea mai simplă complectație. Ele sunt de la prețul ăsta, dar ajung și mult mai mult. Banii au fost planificați din buget. 

– Ați mai cumpărat în februarie și două mașini „Dacia”

– Hai că revin eu peste o oră și discutăm întrebarea asta.

Am revenit mai târziu cu un apel la alesul local. Iurie Levinschi  a precizat că banii pentru cele două „Dacia” au fost planificați în buget în decembrie 2020 și achiziția a fost aprobată de consilieri.

IURIE LEVINSCHI, președinte CR Hâncești: „La noi secția construcții are foarte mult de lucru și deplasări prin raion, practic nu avea automobil și eram nevoiți într-adevăr să procurăm, pentru că ultima mașină care a fost procurată în consiliu a fost, mi se pare că, în 2013. Restul erau de model sovietic „Niva”, „Jiguli”, care și la cheltuieli, la întreținere foarte mult era și plus consumul mare de combustibil.

16 mașini noi, achiziționate penru Birourile de Probațiune din raioane

O altă achiziție de mașini, tot în sumă de peste 3 milioane de lei a fost realizată anul trecut de Inspectoratul Național de Probațiune, instituție aflată în subordinea Ministerului Justiției. Unitățile de transport noi au fost repartizate la birourile din raioane, care aveau o mare necesitate și achiziția nu putea fi amânată din cauza pandemiei, a argumentat directorul instituției.

În aprilie 2020, Inspectoratul Național de Probațiune a cumpărat un lot de mașini în valoare de 3,2 milioane de lei. Au fost achiziționate 12 SUV-uri „Dacia Sandero” cu 224 mii de lei fiecare, un autoturism de model „Suzuki Vitara” și unul de model „Ford Ecosport”. Acestea au ajuns la Birourile de Probațiune din teritoriu, care aveau în dotare mașini de marca Vaz sau Lada, care se defectau des și nu mai puteau fi exploatate.

ANDREI IAVORSCHI, director Inspectoratul Național de Probațiune: „A fost examinată posibilitatea de a amâna procedurile respective, dar nu au fost găsite alte alternative, să înlocuiască mijloacele de transport din dotare cu altele care să facă față sistemului. De fapt noi vorbim despre o necesitate stringentă întrucât autoturismele care erau în dotare puneau în pericol viața și integritatea angajaților. Mai mult ca atât, din 2018 activitatea birourilor de probațiune s-a extins foarte mult, în așa fel încât intervențiile noastre au nevoie de unități de transport Inspectoratul are 38 de birouri teritoriale și marea majoritate sunt în zone rurale…Am avut extrem de multe probleme, în special în sezonul de primăvară-toamnă, dacă vorbim de noroi, de drumuri deteriorate și am fost nevoiți să luăm autoturisme cu o priză mai înaltă la sol”.

În februarie curent, Inspectoratul Național de Probațiune a mai făcut o  achiziție de mașini de 1,7 milioane lei. Câte 300 de mii de lei a plătit pentru două SUV-uri „Suzuki Vitara”, iar mai mult de un milion a costat un microbuz  cu 17 locuri de model „Ford Transit”. Cu acesta urmează a fi transportate din raioane persoanele care anterior au fost prinse în stare de ebrietate la volan și participă la programul de reeducare implementat de Inspectoratul de Probațiune.

ANDREI IAVORSCHI, director Inspectoratul Național de Probațiune: „Programul este destinat pentru grupuri de 11-12 subiecți, pe lângă consilierii de probațiune care trebuie să fie alături de ei la asistență și am fost nevoiți să achiziționăm un mijloc de transport care să asigure acest lucru. Când am făcut evaluarea de a lua în locațiune o unitate de transport, noi depășeam cu mult cheltuielile și atunci a fost luată decizia de a lua un autoturism care să asigure transportarea în grup a beneficiarilor. –  Dar o mașină la mâna a doua? – Din păcate, potrivit legislației, noi nu avem dreptul să achiziționăm autoturisme second hand”.  

Un autoturism mai deosebit a fost cumpărat pentru Direcția Monitorizare Electronică. Inspectorii se deplasează des în teritoriu și SUV-ul face față drumurilor de prin sate, mai ales pe timp de iarnă sau pe glod. Mașina a costat aproximativ 15 mii de euro.

imagine simbol

Și în 2019 Inspectoratul Național de Probațiune a cumpărat 19 mașini „Suzuki Vitara”, cheltuind 4 milioane și jumătate de lei. Directorul instituției afirmă că investiția a meritat, deoarece s-au redus aproape în jumătate cheltuielile pentru carburanți. Mașinile sovietice consumau mult în comparație cu cele noi. S-au exclus și cheltuielile mari pentru reparația unităților de transport.

Jumătate de milion de lei pentru mașina Curții Constituționale 

Recent și Curtea Constituțională și-a cumpărat o mașină nouă „Skoda Superb” care a costat peste jumătate de milion de lei. Pentru achiziția mașinii în bugetul instituției pentru anul 2020, fuseseră planificate 800 de mii de lei, dar achiziția a fost amânată pentru anul curent din cauza pandemiei. Între timp, suma pentru mașină a fost micșorată.

 

imagine simbol

Curtea Constituțională a desfășurat licitația pentru procurarea autoturismului în februarie curent. La concurs a participat doar o companie care a propus o „Skoda Superb”, fabricată în 2021, în valoare de 540 de mii de lei. La licitația organizată de Înalta Curte cu un an în urmă fusese aleasă o mașină de același model, dar costa cu aproape o sută de mii de lei mai mult, pentru că avea dotări tehnice suplimentare. Atunci, din cauza pandemiei, contractul semnat cu dealerul auto a fost reziliat. Curtea Constituțională a revenit totuși la achiziție în februarie 2021.

Într-un răspuns trimis la solicitarea Cutiei Negre, Curtea Constituțională a precizat că mașina încă nu a fost livrată în garajul insituției și a argumentat necesitatea achiziției: „Va fi înlocuit un automobil de model „Skoda Superb”, fabricat în 2007, care este în dotarea Curții Constituționale din anul 2011, având aproximativ 200 de mii de km la bord. Remarcăm că la momentul obținerii acestui automobil de către Curte, el deja avea câțiva ani de exploatare și necesită anual multiple investiții în reparații curente. Din aceste considerente s-a impus necesitatea achiziționării unui automobil care să corespundă standardelor de securitate. Comparativ cu planul pentru anul trecut, când pentru achiziționarea automobilului erau bugetați 615 mii lei, în anul 2021 a fost bugetată o sumă mai mică – 538 mii lei. Automobilul de model „Skoda Superb”, propus conform caietului de sarcini, este dotat cu opțiuni minime standarde. Curtea Constituțională nu dispune actualmente de acest bun, contractul fiind la faza de executare”.

În garajul Curții Constituționale mai este o „Skoda Superb” cumpărată în 2018 cu 472 de mii de lei.

În opinia Tatianei Savva, directoarea programului „Anticorupție și Integritate” a Centrului analitic „Expert-Group”, cea mai mare vină în achiziția mașinilor de lux o poartă Guvernul, care nu a aprobat prevederi legale care să interzică acest lucru, mai ales pe timp de criză.

TATIANA SAVVA, directoare Program Anticorupție „Expert-Grup”: „Procurarea automobilelor de serviciu e o problemă  clasică la noi care nu se rezolvă de foarte mult timp. Este nevoie ca Ministerul Finanțelor să vină odată și-odată, împreună cu cei de la Cancelaria de Stat, cu niște standarde foarte clare despre ce fel de automobile putem cumpăra noi în condițiile R. Moldova, iar argumentarea cumpărării acestor autmobile să fie și mai argumentată în cadrul proiectelor bugetare anuale.Însă în condiții de criză, eu sunt uimită că Ministerul Finanțelor nu a stopat achizițiile care nu sunt esențiale.Noi cred că ne dăm seama că pe bunul simț nu se operează în sectorul public. Se operează pe reguli foarte clare și pe instrucțiuni la fel de clare”.

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram