/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 740: Podul Kerci – închis și bilanțul de la Odesa. Geoană: Putin blufează în privința armelor nucleare

/UPDATE/ „Fără lupte și fără egoism de partid.” Mesajul lui Igor Dodon după decizia Curții și anunțul Maiei Sandu

28 aprilie 2021, ora 19:17

La scurt timp după ce Curtea Constituțională a anulat starea de urgență, iar Maia Sandu a anunțat că a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a propus desfășurarea anticipatelor pe 11 iulie, Dodon a venit cu un mesaj prin care cheamă partidele de stânga să se alieze.

„Atât socialiștii, cât și alte partide de stânga trebuie să fie gata să lupte pentru poporul nostru ortodox moldovenesc la aceste alegeri. Acum nu este momentul conflictelor dintre noi, ci timpul de a explica oamenilor că toată liniștea sufletească, valorile, securitatea lor – toate acestea se pot pierde foarte repede dacă forțele pro-occidentale ajung din nou la putere în masă, ca a fost după 2009. Fără lupte și fără egoism de partid. Doar așa poate electoratul stâng în ansamblu să poată câștiga. Aceasta este singura modalitate prin care poporul moldovenesc poate câștiga aceste alegeri”, a scris Dodon pe canalul său de Telegram.

Acesta precizează că partidul pe care îl conduce este gata de alegerile anticipate, iar electoratul socialiștilor este unul puternic. Dodon susține că șefa statului ar fi controlată din exterior, iar decizia Curții Constituționale de astăzi a fost pronunțată contrat Constituției.

„Vreți alegeri, mergem la alegeri! Noi suntem pregătiți să facem față acestei provocări politice și să demonstrăm că electoratul socialiștilor este de încredere, este puternic din punct de vedere moral și înțelege foarte bine, cine și ce reprezintă în politica internă și cea externă.

Aceste alegeri parlamentare au fost inevitabile, din mai multe motive. Însă ar fi trebuit să le amânăm din cauza pandemiei. La toamnă, numărul de infectați ar fi fost deja în scădere. Însă dacă pentru Maia Sandu și coordonatorii săi din Occident nu contează riscurile la care sunt supuși cetățenii Moldovei, dacă Curții Constituționale aservite politic nu-i pasă de Constituție și ei toți împreună insistă asupra unei campanii electorale imediate, să-și asume toată responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Liderul PSRM susține că pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, țara a rămas fără un Parlament și fără un Guvern funcțional, iar aceasta se datorează acțiunilor președintei Sandu de a organiza alegeri parlamentare anticipate cu orice preț.

„Acum, oamenii trebuie să conștientizeze, în ce situație a ajuns astăzi țara noastră. Și de ce unii se grăbesc atât de mult. Ghidată de ambiții politice meschine și de o dorință avidă de a-și mări cu orice preț fracțiunea în viitorul parlament, președintele Maia Sandu a inițiat un experiment foarte periculos: începând cu ziua de astăzi, pentru prima dată în ultimele câteva decenii de istorie modernă, Moldova a rămas pe o perioadă nedeterminată fără un parlament și fără un guvern funcțional”, a explicat Igor Dodon.

Fostul șef al statului o acuză pe președinta Sandu, că în pofida numărului mic de persoane imunizate împotriva COVID-19, aceasta a ales să dizolve Parlamentul și să organizeze alegeri anticipate. Mai mult de atât, Dodon anunță prognoze sumbre în ceea ce privește situația economică din țară.

„La indicația coordonatorilor din Occident, Maia Sandu și sateliții săi politici aruncă țara în campania electorală chiar în apogeul pandemiei, când numărul cetățenilor imunizați constituie abia circa 3%, pe un fondal de deficit bugetar enorm, care ar putea provoca, în condițiile unei instabilități politice, reținerea plăților curente, dificultăți la achitarea pensiilor și a salariilor, falimentul agenților economici, sărăcirea în continuare a populației. Este important de menționat că în buget nu sunt prevăzuți bani pentru alegeri. Aceștia trebuie să fie luați din alte surse și rezerve importante, inclusiv din banii rezervați pentru achiziționarea vaccinurilor. Iată ce priorități nesănătoase are Președinția”, spune Dodon.

Pentru a convinge electoratul său, Igor Dodon susține că prin organizarea alegerilor parlamentare anticipate, se vrea instaurarea unei guvernări conduse din exterior. În aceste sens, președintele PSRM îndeamnă alegătorii „să opună rezistență”.

„Chemăm poporul Republicii Moldova să fie pregătit pentru a opune rezistență uzurpatorilor care tind să lichideze statul moldovenesc independent și să instaureze o guvernare din exterior. La alegeri sau prin orice altă metodă de drept, noi trebuie să demonstrăm că nu vom ceda țara noastră planurilor NATO, or, cu părere de rău, anume la aceasta se reduce acum totul în politica moldovenească: va deveni Moldova o platformă militară pentru NATO sau nu. Noi spunem ferm – Nu! Moldova este un stat independent, cu o istorie multiseculară foarte bogată. Poporul nostru a dat dovadă de mai multe ori de curaj și devotament în apărarea statalității, independenței și identității noastre, în apărarea credinței și valorilor noastre”, declară socialistul Igor Dodon.

Precizăm că, președinta Maia Sandu a semnat decretul privind dizolvarea Parlamentului. Despre aceasta a anunțat șefa statului în cadrul unui briefing de presă. Prin urmare, alegerile parlamentare anticipate vor avea loc la 11 iulie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram