Republica Moldova a plătit 13,5 dolari pentru o doză de vaccin CoronaVac, de la producătorul chinez Sinovac. Respectiv, cursul complet de vaccinare pentru o persoană ne costă din bani publici 27 de dolari, adică aproximativ 482 de lei și 88 de bani, scrie sănătateinfo.md cu referire la o sursă din sistem.

Potrivit sursei citate, compania chineză Sinovac ar fi solicitat 15 dolari pentru o doză, dar în urma negocierilor cu CAPCS s-ar fi ajuns la prețul de 13.5 dolari. Pentru comparație, o doză de Pfizer a costat între 6 dolari (pentru Uniunea Africană) și 14 dolari (pentru Comisia Europeană), conform unei baze de date a UNICEF pentru transparentizarea prețurilor vaccinurilor anti-Covid. Cel mai ieftin vaccin este cel produs de AstraZeneca și a costat între 2 dolari și 4 dolari o doză.

Precizăm că, Republica Moldova a recepționat cele 100.000 doze de vaccin Sinovac – achiziționate prin contractare directă, însă autoritățile din sănătate refuză să spună care este costul acestora. Într-o notă informativă, Centrul pentru Achiziții Publice în Sănătate spune că contractul are câteva clauze de confidențialitate, care s-ar referi și la preț.

Precizăm că, comitetul național de coordonare a imunizării împotriva COVID-19 a aprobat în ședința din 15 aprilie curent achiziționarea a 2.074.742 doze de vaccin prin intermediul mecanismului de cost-sharing al platformei COVAX.

Tot atunci s-a luat decizia de a fi achiziționate 100.000 doze de vaccin împotriva COVID-19 de tip CoronaVac, prin procedura de contractare directă.

În total, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, până la data de 28 aprilie curent, la Depozitul Național de Vaccinuri au fost recepționate în total 613.970 doze de vaccin împotriva COVID-19, în diferite tranșe.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!