/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Arome de cozonac la brutăria din Bardar. Într-o singură zi, brutarii coc sute, chiar și o mie

01 mai 2021, ora 21:21

Miros de cozonac, cu arome de stafide, portocală și scorțișoară, la brutăria din satul Bardar, raionul Ialoveni. În ajunul sărbătorilor Pascale, cuptoarele sunt încinse de cu zori și până noaptea târziu, pentru ca brutarii de aici să reușească să coacă tradiționalele delicii pentru masa de sărbătoare a moldovenilor. Într-o singură zi, brutarii de la Bardar pot face sute de cozonaci, chiar și o mie. Totuși, ei nu grăbesc lucrurile și așteaptă să se apropie mai mult sărbătoarea Învierii, pentru ca produsele lor să fie cât mai puhave și cât mai proaspete, atunci când sunt consumate.

Ingredientele principale pentru a obține un cozonac delicios sunt: făina, oul, laptele, zahărul și apa în cantități bine dozate, spun brutarii cu experiență de la Bardar.

“Toate acestea se pun într-un malaxor, se amestecă un anumit timp. Când aluatul este gata, se adaugă doar stafidele în aluat.  Aici am preparat un aluat pentru cozonac cu stafide, care o să fie divizat, apoi pus în forme și la dospit.”

„Aluatul s-a odihnit vreo oră și jumătate, după ce s-a odihnit îl ungem cu ou, apoi îl dăm la copt la o temperatură de 80 de grade, în jur de 30, 40 de minute.”

Reţetele au fost elaborate acum 20 de ani. Și pentru că cerințele consumatorilor s-au mai schimbat în timp, brutarii au optat pentru gusturi mai deosebite. Astfel, a fost recreată rețeta de panettone italienesc îi cel moldovenesc.

“Un aluat bun este atunci când aluatul este foarte elastic, nu se rupe și are un aspect deosebit față de aluatul malaxat. Este puhav, structura este diferită, el a fost lăsat să se odihnească.”

Pentru ca acești cozonaci să ajungă la cât mai mulți consumatori, administrația brutăriei a creat oportunități cât mai comode pentru cumpărători.

“Pe lângă faptul că să facem un produs mai proaspăt, poate mai accesibil la preț, am căutat să-l facem și mai comod modul în care ajunge el acasă. Astfel, noi nu trebuie să mergem nicăieri să-l căutăm, transportăm. Se comandă online și se livrează până la domiciliu, inclusiv până în sâmbăta Paștelui.”

Zilnic, la brutăria din Bardar sunt produse sute de cozonaci care ajung în magazinele din ţară. În procesul de pregătire a acestora sunt implicați în jur de 40 de lucrători. Cozonacii au un termen de valabilitate de 30 de zile. Preţul unui cozonac tradiţional variază între 10 și 60 de lei.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram