/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Sfintele Paști, printre străini. Cum recreează moldovenii din diaspora atmosfera de acasă

missing
02 mai 2021, ora 08:10

Între timp, febra sărbătorilor de Paști i-a cuprins și pe moldovenii din diasporă. Pentru ei, sărbătoarea este condimentată cu amintiri și mult dor. Deși se află la mii de kilometri de țară, conaționalii noștri încearcă să recreeze atmosfera de acasă cu bucate tradiționale, iar cozonacul și uoăle roșii sunt nelipside de pe masa de sărbătoare. Urmăriți, în reportajul ce urmează, poveștile a trei familii pentru care Paștele la distanță a devenit deja o obișnuință.

De mai bine de cinci ani, familia Ghedreuțean locuiește în Chicago. Oleg este instructor auto, iar Marina gătește bucate la comandă. Soții cresc și educă împreună două fiice, una născută în Anglia, iar alta – în America. Astfel, ei au grijă să le transmită fetelor spiritul de sărbătoare, iar tradițiile sunt respectate cu strictețe.

„În săptămâna cea mare, înaintea Pastelui, începem cu a face curățenie generală în casă, după care urmează să facem pască, cozonac și ouă roșii”.

De la mii de kilometri distanță de casă, femeia își amintește, cu dor, de cozonacii făcuți de mama ei. Ar fi vrut să petreacă Paştele împreună, cu părinţii, la Drochia, spune Marina.

„Orice sărbătorea întâlnită aici în America nu se compară cu sărbătorile întâlnite acasă lângă cei dragi, lângă părinți, bunei, frați, surori”.

„Avem aici tot ce ne trebuie, sunt market-uri, cu bucate tradiționale de la Moldova, cu produse din Moldova. Cu părere de rău, coletele costă foarte scump și dacă îți doresti un pahar de vin tradițional de casă ne străduim sâ îl luăm noi când mergem acasă”.

Și pentru că este o bucătăreasă desăvârșită, Marina încearcă să implice și fiicele ei în procesul de pregătire a mesei de sărbătoare.

„Pasca și ouăle roșii nu vor lipsi de pe masa noastră de sărbătoarea. Așa cum mama m-a învățat pe mine a coace pască, așa doresc eu astăzi să coacem pasca împreună cu fetițele mele și desigur și ouă rosii. Aș dori ca acestă tradiție frumoasă să o urmeze și ele atunci când vor fi mari și vor avea familiile lor”.

În noaptea Învierii, familia Gredreuțean va merge la biserică unde va sfinți bucatele de sărbătoare.

„Iar eu, doresc celor care se râzboiesc să aducă pace. Cei care se urăsc să știe să iubească, iar cei bogați să învețe să dăruiască. Și împreună vă spunem: Hristos a Înviat!”

O altă familie, aceeași poveste. De 15 ani, Italia a devenit a doua casă pentru soții Ana și Veceslav Postolache. Acolo locuiesc și rudele de pe linia soțului, astfel că Paștele este un bun prilej pentru a se aduna cu toții la o masă.

„Pentru noi Paștele este sărbătoarea familiei, a prietenilor și a rudelor care ne sunt alături de noi”.

Soții Postolache au doi băieți, Francesco și Mateo. Chiar dacă s-au născut în peninsulă, copiii cunosc tradițiile și își ajută mama la vopsit ouă, iar în dimineața Învierii, neapărat se spală pe față cu ouă rosii.

Bucatele tradiționale nu vor lipsi nici de pe masa de sărbătoare a familiei Ciolpan din Franța.

„Vom sta la masă cu bucate tradiționale moldovenești ca piftia, pârjoale, bătute, friptura de miel. Bucatele le pregătim de sâmbătă deoarece ne adptăm la ritmul pe care îl avem aici. Lucrăm de luni până vineri si nu avem timp să preparăm asa cum se cuvinte tradiția de joi se vopsesc ouă se coc cozonacii”.

Liliana și Nicola spun că încearcă să le transmită și copiilor lor, născuți departe de Moldova, tradițiile și semnificația sărbătorilor pascale.

„Nu am uitat de țara noastră, nu am uitat de unde ne-am pornit”.

„Explicăm și la copii ce înseamnă Pastele, ce trebuie să facem și cum să ne pregătim”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram