În legătură cu procurarea energiei electrice de echilibrare, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) precizează că a întâmpinat mai multe dificultăți. Probleme au fost semnalate și în cadrul licitațiilor pentru procurarea energiei electrice organizate de operatorii de sistem și furnizorii serviciului universal. 

„Pe data de 2 aprilie 2021, Î.S. „Moldelectrica”, în scopul îndeplinirii obligațiilor ce țin de administrarea contractelor pe piața energiei electrice stabilite în Regulile pieței energiei electrice, aprobate prin Hotărârea ANRE nr. 212/2015, a informat ANRE că, începând cu 1 aprilie 2021, unii participanți la piața de energie electrică nu dispun de o bază contractuală pentru procurarea energiei electrice de echilibrare”, spun reprezentanții agenției.

Conform ANRE, în rezultatul examinării pozițiilor expuse de către toate părțile interesate și urmare a analizei circumstanțelor existente pe piața energiei electrice, s-a constatat un număr limitat de surse care ar putea să furnizeze energie electrică de echilibrare, energia respectivă fiind produsă în principal de S.A. de tip închis „Молдавская ГРЭС”.

„În situația dată există incertitudini legate de semnarea de către participanții la piața de energie electrică a contractelor de procurare a energiei electrice de echilibrare cu S.A. de tip închis „Молдавская ГРЭС”, fapt care creează blocaje pe piața de energie electrică și sunt în măsură să afecteze concurența și deschiderea pieței”, au mai precizat angajații ANRE.

Astfel, ANRE a sesizat Consiliul Concurenței, autoritatea competentă de punerea în aplicare a prevederilor legislației în domeniul concurențial și a demarat procedurile administrative necesare pentru sancționarea titularilor de licențe care au admis încălcarea cadrului legal.

Pentru a depăși blocajul pe piața de energie electrică din Republica Moldova, ANRE anunță că s-a adresat Secretariatului Comunității Energetice cu solicitarea de oferire a asistenței de specialitate și a expertizei necesare pentru facilitarea identificării unor soluții viabile și conforme standardelor europene în privința asigurării livrării energiei electrice de echilibrare.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!