Război în Ucraina, ziua 168: Ucraina își propune să recucerească Herson până la sfârșitul anului

social

/VIDEO. DOC/ Important pentru moldovenii stabiliți în străinătate. Cum te poți înregistra prealabil la alegerile parlamentare anticipate

04 mai 2021, ora 15:49
Distribuie:

A început înregistrarea prealabilă a moldovenilor stabiliți în afara Republicii Moldova care vor să participe la scrutinul parlamentar. Astfel, moldovenii cu drept de vot, care se află în străinătate, își pot anunța intenția de a participa la alegerile parlamentare anticipate din vara acestui an, accesând link-ul inregistrare.cec.md

Cele două metode de înregistrare prealabilă

Accesând link-ul de mai sus, trebuie să urmași câțiva pași, printre care indicarea codului personal și data nașterii.

Mai mult, există și o a doua posibilitate de înregistrare prealabilă la scrutinul din 11 iulie curent, adică completarea unei cereri scrise.

„Solicitarea deschiderii/constituirii unei secții de votare suplimentare poate fi făcută și prin depunerea unei cereri scrise, semnate individual sau în grup, la misiunea diplomatică și/sau oficiul consular al Republicii Moldova și/sau la Comisia Electorală Centrală”, anunță CEC.

Scopul înregistrării prealabile

  • De a fi deschise secţii de votare suplimentare în străinătate cu acordul autorităților țării respective;
  • De a determina numărul estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite secțiilor de votare respective.

Comisia Electorală Centrală precizează că informațiile colectate în baza de date a aplicației Înregistrarea Prealabilă vor fi utilizate doar în scopuri electorale și în strictă conformitate cu Legea nr. 133 din 8 iulie 2011 privind protecția datelor cu caracter personal.

Vedeți mai jos modelul unei cereri scrise pentru înregistrarea prealabilă:

Conform decretului semnat de șefa statului, Maia Sandu, alegerile parlamentare anticipate ar putea avea loc pe data de 11 iulie curent. Maia Sandu a  dizolvat Legislativul pe data de 28 aprilie, imediat după ce Curtea Constituțională a declarat ilegală instituirea stării de urgență în Republica Moldova.

Amintim că la scrutinul prezidențial din toamna lui 2020, a fost înregistrată cea mai mare prezență la vot din ultimii zece ani. La urne s-au prezentat 1 650 131 de alegători. Un record absolut de alegători a fost înregistrat în diasporă, acolo unde la urne s-au prezentat 262 103 de alegători.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram