/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/DOC/ Cauza penală în privința lui Șor rămâne la Curtea de Apel Cahul. Cererea avocatului surprins oferindu-i o pungă magistratului raportor, respinsă de CSJ

missing
06 mai 2021, ora 11:01

Curtea Supremă de Justiție a respins ca fiind neîntemeiată cererea înaintată de Nicolae Bojenco, unul dintre avocații lui Ilan Șor, privind strămutarea judecării cauzei penale în privința acestuia de la Curtea de Apel Cahul la o altă instanță egală în grad. Decizia a fost pronunțată în data de 5 mai de magistrații Iurie Diaconu, Ion Guzun și Liliana Catan. Încheierea CSJ este irevocabilă.

În susținerea solicitării sale, avocatul Nicolae Bojenco a invocat o serie de motive, inclusiv faptul că completul de judecată care examinează cauza penală în care fostul primar de la Orhei este învinuit de escrocherie și spălare de bani, „fixează ședințele într-un grafic ermetic, care generează imposibilitatea apărăriii de a se pregăti, limitând accesul la materialele cauzei.

Apărătorul lui Ilan Șor a mai menționat că magistrații ar emite soluții contradictorii, examinând cauza penală în lipsa materialelor din dosar și ar avea o atitudine părtinitoare față de partea acuzării, „plasând- în condiții mai avantajoase în raport cu partea apărării”, iar deciziile ar fi luate de către președintele completului de judecată în mod unilateral.

Aceasta este cea de-a șasea cerere de strămutare a judecării cauzei penale a lui Ilan Șor la o altă instanță. Toate au fost respinse, prin încheieri irevocabile.

„Motivele expuse în susținerea cereriii de strămutare, privind pretinsa imparțialitate a judecătorilor Curții de Apel Cahul, potrivit legii nu constituie temei de strămutare, deoarece circumstanțele noi indicate în cerere, nu cad sub incidența instituției strămutării judecării cauzei, astfel fiind criticate acțiunile judecătorilor pentru modul în care derulează procesul de judecare a cauzei penale, fiind invocate aceleași caracteristici de pretinsă imparțialitate a judecătorilor. Este un drept al justițiabililor de a supune criticii modul în care decurge procesul de judecată a cauzei şi procesul de examinare a cererii de recuzare, acesta însă, în lipsa temeiurilor legale, în circumstanțele stabilite la caz, inclusiv sub riscul apariției unei practici defectuoase, nu impune strămutarea cauzei la o altă instanță egală în grad”, se arată în decizia Curții Supreme de Justiție.

Nicolae Bojenco, avocatul lui Ilan Șor, care a depus la CSJ cererea privind strămutarea cauzei penale în care este vizat deputatul fugar, s-a întâlnit în data de 30 aprilie cu Tudor Berdila, unul dintre magistrații de la Curtea de Apel Cahul, care examinează dosarul lui Șor. Cei doi au fost surprinși în apropierea unei spălătorii auto de la Cahul, unde Bojenco i-a oferit lui Berdila o pungă neagră cu logo-ul Klasika Asigurări. Avocatul a recunoscut, într-un comentariu pentru tv8.md, că s-a văzut cu magistratul și a precizat că în punga oferită era o sticlă cu vin și o ciocolată, pe care i le-ar fi oferit cu ocazia zilei de naștere.

Dosarul lui Ilan Șor i-a fost repartizat lui Tudor Berdila în martie anul curent. Potrivit Anticorupție, el este și raportor în completul de judecători de la Curtea de Apel Cahul, care examinează cauza penală, după ce a fost aprobată demisia judecătoarei Nina Veleva, care era raportor în acest dosar.

Dosarul lui Ilan Șor se află pe rol la Curtea de Apel Cahul din 2018, iar de atunci ședințele de judecată se tot amână din diverse motive.

Fostul primar de la Orhei și actualul deputat, Ilan Şor, a fost reținut în mai 2015 și condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare de tip semiînchis pentru escrocherie şi spălare de bani. Cu toate astea, instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram