/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

PG a dispus reluarea urmăririi penale în dosarele Ion Butmalai, Iurie Luncașu și Saro Salemi, după ce Cristian Rizea a declarat că cei trei ar fi fost asasinați

06 mai 2021, ora 12:31

Procuratura Generală a dispus reluarea urmăririi penale în dosarele morții fostului deputat liberal democrat Ion Butmalai, omului de afaceri Iurie Luncașu și businessman-ului italian Saro Salemi. Asta după ce fostul deputat român Cristian Rizea a declarat miercuri seară într-o emisiune de la Jurnal TV că niciunul din cei trei nu s-ar fi sinucis, așa cum au stabilit atunci oamenii legii. Rizea a spus că în toate cele trei cazuri ar fi fost vorba despre asasinate, în spatele cărora ar fi stat nimeni altul decât fostul președinte al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. 

Ex – deputatul din România, condamnat definitiv la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare în România, pentru infracţiunea de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor, i-a transmis lui Plahotniuc un mesaj, în acest context.

„Înainte să decidă răpirea sau asasinarea mea pe modelul Butmalai, Rosario Salemi, Iurie Luncașu, să sune pe la Washington și să întrebe dacă e bine”, a spus Rizea la „Secretele Puterii”.

„Asta vă spun: eu nu vreau să mă sinucid. Dacă mă găsiți în ipostază de genul ăsta, să știți că responsabili sunt Dodon și Plahotniuc”, a mai menționat Cristian Rizea.
Potrivit responsabililor de la Procuratura Generală, în urma acestor declarații, Cristian Rizea urmează să fie citat și audiat în calitate de martor.

„Prin urmare, pentru valorificarea celor declarate de Rizea, procurorii responsabili urmează să-l citeze și să-l audieze în calitate de martor pentru a putea ulterior verifica informațiile prezentate prin acțiuni procesual-penale, menite să confirme sau să infirme faptul asasinatelor”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Amintim că deputatul PLDM Ion Butmalai a fost găsit împușcat, în ograda casei sale de la Cahu, în data de 9 decembrie 2014. Cadavrul acestuia a fost descoperit de soție, care a alertat oamenii legii. Inspectoratul General de Poliție și Procuratura au conturat ideea că deputatul s-ar fi sinucis, asta deși rudele lui Butmalai au fost de părere că ar fi vorba de un omor. Dosarul morții lui Ion Butmalai a fost clasat 11 luni mai târziu.

Iurie Luncașu, un om de afaceri din anturajul lui Vladimir Plahotniuc, cel care gestiona, prin procură, inclusiv compania offshore care deține în proprietate o clădire impunătoare din capitală, denumită „Casa Albă” și atribuită fostului lider PDM, a fost găsit mort pe un câmp din regiunea raionului Ialoveni în seara de 17 august 2019. Șoferul lui Iurie Luncașu ar fi declarat oamenilor legii că la în seara aceleiași zile, la ora 19.00, ar fi fost contactat telefonic de șeful său care i-a cerut să vină la domiciliu și să se deplaseze într-o direcție necunoscută, la aer curat.

Șoferul ar fi mers cu automobilul de serviciu la casa lui Luncașu de unde l-a luat și s-au îndreptat spre traseul R-6 (Ialoveni-Durlești). La un moment dat, Luncașu i-ar fi cerut șoferului să oprească automobilul în câmp și să scrie o scrisoare cu următorul conținut: ,,Căsuța albă am cumpărat în 2017. Am fost investitor”. Ulterior, potrivit declarațiilor șoferului, Iurii Luncașu ar fi ieșit din automobil comunicându-i șoferului că vrea să răsufle aer curat, iar după câteva clipe s-ar fi împușcat în regiunea capului cu propriul pistol. Și acest dosar a fost clasat un an mai târziu.

Cântărețul și omul de afaceri italian Saro Salemi a fost găsit strangulat în parcul din str. Liviu Deleanu din Chişinău, în data de 25 septembrie 2013. Salemi trăia de mai mulţi ani în Chişinău, avea trei afaceri şi a fondat alte cinci în metalurgie, cultură şi imobiliare şi fonduri de investiţii. Dosarul morții acestuia a fost suspendat, nefiind identificată persoana care poate fi pusă sub învinuire.

Mai jos puteți urmări secvența în care fostul deputat român face mai multe declarații la acest subiect.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram