/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

Reniță declară că Plahotniuc și Iaralov au depus autodenunțuri în cazul „kuliok”. Informația, confirmată de fostul membru PD Cebotari

missing
06 mai 2021, ora 22:49

Fostul lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, unul dintre consilierii acestuia, au depus autodenunțuri în cazul „kuliok”, apărut după ce în spațiul public au fost publicate imagini cu liderul PSRM, Igor Dodon, care a primit o sacoșă de la Plahotniuc. Declarația a fost făcută de către deputatul Iurie Reniță în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. Un alt invitat al emisiunii, Vladimir Cebotari, fost membru al Partidului Democrat, a confirmat informația, spunând că a știut despre autodenunțul lui Plahotniuc încă de când acesta s-a adresat la Procuratură, iar informația a fost prezentată „în echipă”.

În cadrul discuțiilor din platoul TV8, Reniță a menționat că, la momentul actual, cazul se află la Curtea de Apel, unde a depus un recurs, după ce Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a decis că ordonanța Procuraturii privind neîncepere a urmăririi penale în acest caz nu va fi anulată.

„Procurorul Stoianoglo s-a antipronunțat și a spus că secvențele nu constituie bază legală pentru autosezizare. Sunt în judecată cu Dodon, am fost la șapte ședințe. Judecătoria de la Ciocana a dat verdictul că nu sunt temei pentru a anula ordonanța Procuraturii de neîncepere a urmării penale. Am făcut un recurs la Curtea de Apel. Astăzi dosarul „kuliokului” se află la Curtea Apel”, a declarat Iurie Reniță.

În context, deputatul Reniță a menționat că „am mărturiile în scris, în original, ale lui Plahotniuc și Iaralov”, precizând că cei doi au fost audiați în acest caz. „Pe 9 iunie 2019, și Dodon, și Iaralov și Plahotniuc au fost audiați. Nu cunosc cum au fost interogați”, a mai spus Reniță.

Reniță a adăugat că liderul PSRM, Igor Dodon, nu a fost prezent la nicio ședință de judecată de la prima instanță. „Iaralov și Plahotniuc confirmă că acolo erau bani. Dodon infirmă că el ar fi primit. Am întrebat de nu au fost făcute interviuri noi. Nu am primit un răspuns clar. Adevărul trebuie să fie scos la iveală, suntem în campanie electorală”, a continuat deputatul Reniță.

În timpul discuțiilor din platou, deputatul Pro Moldova Vladimir Cebotari a declarat că a știut despre autodenunțul fostului lider al PD, Vladimir Plahotniuc, „Chiar a doua zi noi, cu toată echipa, știam despre ceea ce s-a petrecut. Atunci am aflat. S-a spus în echipă că s-a adresat la Procuratură. Ne-a spus că a dat explicații sau urmează să dea explicații suplimentare, pentru că lucrurile stau așa și așa. Nu pot să-mi aduc aminte exact detalii, pot să vă asigur că până la îmbrățișarea, care s-a produs sâmbăta și duminica din iunie, noi am avut grijă să știe și misiunile diplomatice despre kuliok. Și majoritatea liderilor care s-au îmbrățișat cu Dodon, să știe că s-au îmbrățișat cu o persoană care a primit un kuliok”, a spus Cebotari, referindu-se la alianța PSRM și ACUM din 2019.

„Din câte țin minte despre ce se discuta la PD atunci, Procuratura a venit și a extras toate copiile care au ținut de acel episod”, a adăugat acesta, menționând că nu a știut despre aceste acțiunile ex-liderului Partidului Democrat.

De cealaltă parte, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a menționat că a aflat că Dodon ar fi primit un „kuliok” după ce imaginile video au fost publicate.

Amintim că în 2020, deputatul Iurie Reniță a ieșit într-o conferință de presă la care a făcut public un video de la întâlnire dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov. Atunci, au fost făcute declarații că la acea întâlnire, potrivit imaginilor video, s-ar fi aflat bani care urmau a fi transmiși prin intermediari din cercul apropiat al celor trei, pentru Partidul Socialiștilor. Anterior, Igor Dodon a spus că acest video este o manipulare și a amintit că la acea ședință el a jucat un rol.

Anul trecut, Procuratura anunța că în baza a două denunțuri, procurorii au inițiat un proces penal, în cadrul căruia au fost examinate inclusiv secvențele prezentate pe 5 iunie 2020 de deputații Iurie Reniță și Lilian Carp cu privire la acțiunile pretins ilegale ale fostului președintele al Republicii Moldova, Igor Dodon, dar și scrisoarea anonimă cu așa-zisele „chitanțe” pentru bani.

Procuratura mai spunea că pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, în cadrul acestui proces penal, ambii denunțători au fost audiați, iar autorul anonim al pretinselor „chitanțe” nu a răspuns citației de a se prezenta cu detaliile promise în presă. „Nu și-au găsit confirmarea nici alegațiile deputatului Lilian Carp, potrivit căruia, Procuratura Anticorupție ar fi deținut de mai mult timp un stick cu înregistrări video, care au constituit obiectului de investigație a prezentului proces penal”, se arata într-un comunicat de presă.

Ulterior, în rezultatul examinării materialelor acumulate în cadrul procesului penal, s-a dispus neînceperea urmăririi penale pe motiv că faptele persoanelor vizate în înregistrări nu întrunesc elementele vreunei infracțiuni.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram