/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Când va fi gata centura Chișinăului? După o serie de amânări, acum se lucrează doar pe o porțiune de drum

missing
06 mai 2021, ora 07:55

De aproape 10 ani, autoritățile ne tot promit că centura Chișinăului va fi gata într-un an, doi. Dar, ne-am ales tot timpul cu noi amânări. Nici în prezent nu există niciun scenariu clar cu privire la acest proiect. Atât Administrația de Stat a Drumurilor, cât și Ministerul Economiei nu ne-au putut spune clar, când, totuși, centura capitalei va fi dată în exploatare. Între timp, reprezentanții Băncii Europene pentru Investiții, care s-a angajat să ofere o bună parte din bani pentru ca acest proiect să prindă viață, au comentat acest caz, în exclusivitate pentru TV8.

Lucrările la centura Chișinău sunt în toi, doar că se muncește pe un singur tronson din cele 6 proiectate. Mai exact, se lucrează doar pe un segment de 6.6 km de pe drumul M2. Ajunsă la fața locului, echipa noastră a surprins diferite unități de tehnică, dar și echipe de muncitori, care efectuau mai multe lucrări concomitent.

Inginerul de pe șantier ne-a dar asigurări că acest transon va fi dat în exploatare la timp, adică în septembrie curent. Cât despre celelalte 5 traonsoane, reprezentanții Ministerului Economiei ne-au spus că, până acum, au fost identificați parteneri de investiție doar pentru două porțiuni din centură. Însă acordul final de investiție nu poate fi semnat, întrucât nu ține de competența Guvernului interimar să-și ia asemenea angajamente.

Cei de la Administrația de Strat a Drumurilor ne-au spus că pentru construcția și reabilitarea centurii Chișinău ar fi necesară o sumă de bani de peste 220 de milioane de euro. Principalul investitor în proiectele de infrastructură de la noi din țară este Banca Europeană de Investiții.

Astăzi, în cadrul unei conferințe, directorul reprezentanței BEI în Moldova, Alberto Carlei, a declarat în exclusivitate pentru TV8 că, BEI este foarte deschisă să coopereze cu Ministerul Economiei pentru finanțarea proiectelor de infrastructură și se află într-un dialog continuu cu țara noastră. La fel, aproape jumătate din investițiile alocate sunt direcționate către construcția drumurilor.

Amintim că epopeea centurii Chișinău a început în 2012, atunci când Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor şi-a anunţat intenţia de a construi o centură de ocolire a municipiului Chişinău, iar Anatol Șalaru, pe atunci ministru al Transporturilor, anunța că aceasta va fi gata în 2015.

Întrucât compania care a câștigat licitația a executat în doi ani doar 3% din totalul lucrărilor, următorul ministru al Transporturilor, Vasile Botnari, prognoza darea în exploatare a centurii în 2017, iar lucrurile au tot fost amânate până în prezent. La moment, nici cei de la Administrația de Stat a Drumurilor și nici cei de la Ministerul Economiei nu ne-au putut spune exact, când vor începe lucrările la celelalte tronsoane din centura Chișinău, însă, din momentul în care vor fi găsți investitorii, construcția centurii ar putea dura în jur de 5 ani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram