/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 803: Explozii în Sumî și alertă în Europa! Ce ar face NATO, dacă Rusia va invada Moldova

/VIDEO/ Angajații CFM protestează. Circulația trenurilor prin punctul feroviar Bălți, sistată pe un termen nedeterminat

missing
07 mai 2021, ora 18:24

Feroviarii din Bălți refuză să iasă la serviciu, atâta timp cât nu le sunt achitate restanțele la salarii, fiind vorba despre lefurile pe o perioadă de cinci luni. Astfel, circulația trenurilor prin punctul feroviar Bălți, al doilea cel mai mare din țară, este sistată pe un termen nedeterminat, începând de ieri. Angajații CFM spun că au ajuns la limita răbdării, mai ales că nici de Paște nu li s-a dat niciun bănuț din salariile restante. Conducerea CFM nu ne-a răspuns la apeluri pentru un comentariu.

Angajații de la nodul de Cale Ferată din Bălți se plâng că deja de aproape jumătate de an trăiesc doar din împrumuturi și credite, și demult nu mai cred în promisiunile celor din administrația întreprinderii. Pe lângă restanțele la salarii, pe oameni îi mai nemulțumește insuficiența de material rulant și combustibil.

Decizia de a sista circulația trenurilor a fost luată, ieri, iar angajații și-au oprit activitatea la ora 20 și 30 de minute. Șeful nodului feroviar din Bălți susține că, în ultima perioadă, starea căilor ferate lasă de dorit, iar muncitorii sunt în șomaj tehnic, astfel că există riscul de deraiere a vagoanelor. Așa că, pentru a preveni riscul pagubelor și mai mari, a decis să oprească activitatea întregului nod feroviar.

Potrivit acestuia, va fi afectată și activitatea curselor interurbane Ocnița – Chișinău și Ungheni – Bălți, care erau utilizate de oameni, pentru a se deplasa la muncă. Președintele Federației Sindicale a Feroviarilor a declarat pentru TV8 că majoritatea feroviarilor nu și-au primit salariile din decembrie. Doar muncitorilor de la cinci filiale din țară, din totalul de 38, le-au fost plătite recent salariile pentru luna decembrie.

Administrația Căii Ferate, directorul acesteia, și nici directorul-adjunct nu ne-au răspuns la telefon pentru un comentariu, după ce conducerea CFM a fost informată despre sistarea activității nodului feroviar Bălți. Nu este pentru prima dată când angajații căii ferate protestează. La sfârșitul lui 2020, manifestații de protest au avut loc la Basarabeasca, iar ulterior au refuzat să activeze și angajații din Ocnița, dar și cei din Ungheni.

La începutul lunii martie, feroviarii au organizat un protest și în fața Parlamentului, iar atunci mai mulți deputați le-au promis că sunt în căutarea soluțiilor. Atunci și Procuratura Anticorupție a pornit o investigație privind comiterea unor ilegalități la întreprinderea Calea Ferată. Potrivit ultimelor date, datoria CFM a depășit 830 de milioane de lei, dintre care peste 160 de milioane trebuie plătite angajaților, care nu și-au văzut salariile de cinci luni.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram