Muncitorii de la Apă-Canal Chișinău continuă să se confrunte cu problema deșeurilor aruncate în rețeaua de canalizare a orașului. Mai nou, ei spun că sunt nevoiți să intervină periodic, în diferite sectoare, pentru a debloca țevile de canalizare de măști și mănuși de o singură folosință, pe care oamenii le utilizează în perioada pandemiei. În context, administrația întreprinderii face apel către locuitorii municipiului Chișinău să respecte normele de utilizare a vaselor de toaletă și să nu le transforme în coșuri de gunoi.

Acest muncitor spune că, cel puțin de două ori pe săptămână, este nevoit să intervină în interiorul unei țevi de canalizare, pentru a monta pompa care să poată curăța rețeaua de canalizare. Uneori este nevoit să se afle în gura de canalizare și două ore, iar mirosul de acolo este insuportabil, spune bărbatul.

„ Măști sunt multe, bardac, ei în loc să ducă la gunoi, ei aruncă în canalizare.  – Cam cât timp vă aflați în interiorul canalizării, ca să faceți ordine? – Când și cum. Uneori o oră – două. – Cum reușiți să respirați? – Mașina dă aer, schimbă aerul în continuu, altfel poți rămâne acolo”.

Potrivit reprezentanților de la Apă-Canal Chișinău, după ce se intervine pentru a desfunda gurile de canalizare de pe străzi, apa acumulată în rețea este evacuată direct pe drum, cu tot cu deșeuri, fapt ce provoacă un mare disconfort.

„Din păcate, consumatorii noștri finali confundă rețeaua de canalizare cu coșul de gunoi. După cum ați putut vedea, specialiștii noștri, când intervin la deblocarea unei rețele de canalizare, găsesc în rețea măști, produse de igienă. Iar în contextul pandemiei de cele mai dese ori, găsim și mănuși de unică folosință, tot felul de gunoi care ar trebuie să fie aruncat la coșul de gunoi”.

Reprezentanții instituției au venit cu un mesaj pentru consumatori.

„În contextul dat venim cu un mesaj clar către consumatori: să respecte normele simple și să nu arunce în rețeaua de canalizare deșeurile, cum ar fi măști, mănuși de unică folosință, produse de igienă, pentru că acestea blochează rețeua de canalizare”.

Consumatorii spun, însă, că sunt exemplari și îi critică pe cei care aruncă gunoiul în sistemul de canalizare.

„Noi trăim la primul etaj și tot această problemă o avem, pentru că aruncă tot și se blochează canalizarea și vecinul, bărbatul, este nevoit să meargă să deblocheze”.

„La noi nu sunt oameni, dar porci. Aruncă orice. Așa că nu este de mirare”.

„Nu, în veceu nu aruncăm, nu este corect. Este urnă, de ce ar trebui să aruncăm în veceu”.

Pe parcursul anului 2020, muncitorii de la “Apă-Canal” Chișinău au intervenit la deblocarea rețelelor de canalizare de peste șapte mii de ori.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!