/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Fără mese de pomenire și aglomerație. Zeci de oameni au mers la cimitirele din Capitală de Paștele Blajinilor

missing
09 mai 2021, ora 21:31

După ce ieri, autoritățile municipale au permis accesul pe teritoriul cimitirelor de Paștele Blajinilor, astăzi, oamenii au venit la morminte ca să-i pomenească pe cei plecați din viață. Chiar și așa, vizitatori au fost mai puțini, iar sărbătoarea a fost marcată modest. În cimitire nu a fost aglomerație, iar tradiționalele mese de pomenire din jurul mormintelor au fost interzise.

La cimitirul de pe strada Doina din Capitală, zeci de oameni s-au adunat astăzi pentru a-i pomeni pe cei trecuți în neființă. În cel mai îndepărtat sector, acolo unde își au locurile de veci cei care au murit în urma complicațiilor provocate de Covid, l-am întâlnit pe acest tânăr care și-a înmormântat, de curând, bunica.

La mormântul de alături, această femeie își deplângea fiul, decedat acum câteva zile.

Totuși, în acest an, din cauza pandemiei, dar și din motiv că autoritățile au anunțat pe ultima sută de metri că cimitirele vor fi deschise, nu a fost prea multă lume. Cei care totuși au reușit să ajungă la cimitir spun că vin în fiecare an pentru a-i pomeni pe cei răposați.

Și dacă anii precedenți, până la perioada de pandemie, primăria asigura locuitorii Capitalei cu transport spre cimitire, astăzi, acest lucru nu s-a întâmplat, astfel că oamenii au venit fiecare cum a putut, fie cu transportul public sau cu mașinile proprii. Din această cauză, microbuzele au fost aglomerate.

Iar pentru vânzătorii ambulanți de la poarta cimitirului, Paștele Blajinilor a fost un motiv de a face un ban în plus. Aceștia au scos la vânzare flori pentru cei care s-au pornit nepregătiți de acasă.

De respectarea măsurilor anti-Covid aveau grijă mai mulți polițiști și carabinieri care patrulau zona. Totuși, cei mai mulți purtau masca, iar tradiționalele mese de sărbătoare din jurul mormintelor au lipsit. Autoritățile au permis aflarea vizitatorilor în cimitire până la ora 17.00. Anul trecut, din cauza restricțiilor impuse pentru a preveni infecția de Covid, cimitirele au fost închise de Paștele Blajinilor, iar oamenii nu au putut să meargă la morminte. Paștele Blajinilor este sărbătorit în următoarea săptămână de după Paști în zilele de duminică și luni.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram