Și în a doua zi de Paștele Blajinilor, unii chișinăuieni s-au îmbulzit în autobuze și microbuze pentru a ajunge la cimitirul Sfântul Lazăr din capitală. Majoritatea dintre ei s-au arătat deranjați de faptul că, deși a permis accesul la morminte, primăria capitalei nu a pus la dispoziție mai mult transport public, așa cum era până la pandemie.

Din această cauză, au fost nevoiți să facă tot posibilul pentru a ajunge cumva la cimitir. Deși poliția a fost prezentă într-un număr mare la fața locului, având și mesaje sonore despre pericolul infectării, am zărit lume care nu purta deloc mască de protecție. Oamenii cred că după aceste două zile numărul de îmbolnăviri cu Covid-19 va crește.

Cu maștile pe față și căutând o gură de aer proaspă, cei care au reușit să iasă cu bine din autobuzele pline ochi au criticat decizia primariei capitalei de a nu oferi transport organizat spre cimitirul Sfântul Lazăr.

După ce i-au pomenit pe cei răposați, oamenii au trebuit să mai treacă încă o dată prin infernul autobuzelor și a microbuzelor ticsite.

Iar un șofer de microbuz de pe ruta 134 ne-a agresat verbal, deranjat că i-am atras atenția că ia prea mulți călători la bord.

Din cauza numărului mare de persoane, care au ținut cu tot dinadinsul să vină la cimitir astăzi, cimitirul Sfântul Lazăr, considerat cel mai mare din Europa, s-a umplut de oameni. Pe arterele unde se afla poliția, aceștia respectau cât de cât regulile privind purtarea măștii de protecție. Însă, unii și le scoteau.

I-am luat la întrebări și pe preoții care au venit să stropească mormintele cu agheasmă și să rostească rugăciuni.

Decizia de a deschide cimitirele în municipiul Chișinău a fost anunțată sâmbătă, fiind anunțată de primarul Ion Ceban, dar nu a fost pus la dispoziție transport special, așa cum era până la pandemie.

Cu o zi mai devreme, fostul său lider de partid, Igor Dodon, în tradiționalu său blog a sugerat autorităților municipale că ar fi bine să permită accesul la morminte, asta chiar dacă atunci când acest lucru a fost cerut de Mitropolitul Moldovei, Combinatul de Servicii Funerare a refuzat, menționând că există riscul infectării cu Covid-19.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!