/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Cum comentează CEC hotărârea Guvernului privind alocarea a celor 70 de milioane de lei pentru anticipate

12 mai 2021, ora 16:22

După ce Executivul a aprobat în ședința de miercuri, 12 mai, 70 de milioane de lei pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, Comisia Electorală Centrală (CEC) susține că va analiza hotărârea. Totuși, CEC menționează că se află în dialog cu Guvernul pentru a găsi și alte resurse financiare necesare pentru desfășurarea scrutinului. 

„Deocamdată CEC nu a recepționat hotărârea Guvernului, referitor la alocarea resurselor financiare. Așteptăm să fie publicat în Monitorul Oficial pentru a se demara procedurile legale de alocare a banilor, dar în continuare vom fi în comunicare cu colegii de la Guvern pentru a fi identificate și alte resurse financiare necesare bunei desfășurări a procesului electoral. Comisia va analiza hotărârea și mai departe vedem cum procedăm. Noi lucrăm mai departe pentru că au fost demarate o serie de activități care trebuie continuate, nu putem să oprim procesul, dar vom fi în continuare în comunicare cu cei de la Guvern pentru a găsi și alte resurse, așa cum a menționat chiar și domnul prim-ministru”, a declarat pentru tv8.md, Rodica Sîrbu, purtătoarea de cuvânt a CEC.

Precizăm că, pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie vor fi alocate 70 de milioane de lei, necesari pentru inițierea scrutinului. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost votat astăzi, 12 mai, de Cabinetul de Miniștri. Tot în cadrul ședinței Executivului de astăzi, Cabinetul de Miniștri a solicitat Comisiei Electorale Centrale să opereze modificări la devizul de cheltuieli preconizat pentru scrutinul din 11 iulie curent.

Prim-ministrul interimar a menționat că pentru moment, Guvernul va transfera CEC-ului suma necesară pentru inițierea alegerilor, iar restul banilor vor fi acordaţi în mai multe tranşe, în conformitate cu necesităţile CEC. Banii vor fi alocați din Fondul de Rezervă al Guvernului.

Anterior, premierul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, a declarat că suma estimată de CEC pentru alegeri este „exagerată” și trebuie să fie redusă, pentru că în momentul actual în fondul de rezervă al Republicii Moldova sunt doar 98 de milioane de lei, ceea ce nu acoperă aceste cheltuieli, iar banii pentru alegeri pot fi alocați exclusiv din acest fond.

În replică, președintele CEC, Dorin Cimil, a menționat că „am aprobat devizul estimativ. Am făcut un calcul și pentru acele secțiile de votare din străinătate. Suma de 125 de mii de lei poate fi redusă, dacă vom decide să micșorăm numărul funcționarilor antrenați în fiecare secție de votare și dacă vom decide să micșorăm numărul secțiilor de votare peste hotare. Nu suntem de acord. Realitatea bugetării poate duce la acest lucru. Este adevărat. 72 de milioane este pentru salarii. Am solicitat să fie asigurat echipamentul pentru funcționari”.

Precizăm că, Comisia Electorală Centrală a stabilit devizul estimativ de cheltuieli pentru anticipatele din 11 iulie, adică 125 046,7 de mii de lei. Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc pe 11 iulie curent. Mai jos poate fi urmărită ședința Guvernului din data de 12 mai.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram