/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

Promo-LEX: Bărbatul din Ștefan Vodă înecat în Nistru a încercat să scape de șase așa-numiți grăniceri de la Tiraspol

missing
12 mai 2021, ora 18:31

Asociația Promo-LEX a venit cu noi detalii în cazul bărbatului de 47 de ani din localitatea Răscăieți, raionul Ștefan Vodă, care ar fi murit înecat în apele râului Nistru, după ce ar fi încercat să scape prin înot de așa – zișii grăniceri din regiunea transnistreană.

Reprezentanții asociației au prezentat cronologic cum potrivit lor s-a întâmplat nenorocirea.

„Ieri, 11 mai, doi locuitori ai s. Răscăieți, rn. Ștefan-Vodă, au mers la pescuit pe râul Nistru, cu o barcă improvizată. În jurul orelor 13-14, în timpul pescuitului, cei doi au fost somați de așa-numiții grăniceri din regiunea transnistreană să tragă barca la mal”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit informațiilor din teritoriu, obținute de Asociația Promo-LEX, la momentul producerii incidentului, pe malul stâng al Nistrului se aflau șase așa-numiți grăniceri, doi dintre care erau deja dezbrăcați, fiind pregătiți să sară în apă pentru a reține pescarii.

În acel moment, cei doi pescari, fiind speriați, au sărit din barcă, încercând să ajungă înot pe malul drept al Nistrului. Al doilea pescar, o dată ce a trecut râul, a văzut victima scoasă la mal, fiind înconjurată de pretinșii grăniceri. Fiind speriat, acesta a fugit în sat pentru a anunța rudele victimei.

În seara zilei de 11 mai, reprezentanții așa-numitelor organe de forță a regiunii transnistrene au anunțat Poliția Republicii Moldova despre producerea incidentului și au solicitat să fie luat cadavrul.

Până la această oră, organele din regiunea transnistreană nu a publicat nici o informație despre cele întâmplate. Totodată, nu pot fi găsite detalii nici pe site-ul așa-numitului minister de interne de la Tiraspol despre circumstanțele incidentului sau despre poziția administrației de facto asupra cazului.

Potrivit versiunii așa-numitor grăniceri din stânga Nistrului, victima s-a înecat întâmplător, iar incidentul este calificat drept „accident în muncă.”

Potrivit Promo-LEX, la începutul lunii aprilie, curent, victima, împreună cu alte patru persoane a fost reținută de așa-numiții grăniceri din regiunea transnistreană, fiind sancționată pentru pretinsa trecere ilegală a liniei administrative.

Astăzi, corpul neînsuflețit al victimei a fost adus la morga din or. Ștefan-Vodă pentru efectuarea expertizei medico-legale și pentru stabilirea cauzelor reale ale decesului. Avocații Asociației Promo-LEX continuă documentarea cazului și vor oferi suport juridic rudelor victimei.

În condițiile în care acest incident ridică semne de întrebare, Promo-LEX solicită implicarea plenară a autorităților constituționale, care, în virtutea obligațiilor pozitive pe care le deține urmează să depună diligență maximă pentru elucidarea circumstanțelor exacte în care a fost produs incidentul. Totodată, Promo-LEX solicită reprezentanților formatului de negocieri ”5+2” să ofere maxim suport autorităților Republicii Moldova în acest sens.

Menționăm că Poliția din Ștefan Vodă a inițiat un proces penal în acest caz. Potrivit oamenilor legii, reprezentantul poliției din cadrul Delegației Republicii Moldova, va aborda acest caz în cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control din 13 mai 2021.

Oamenii legii din partea dreaptă a Nistrului au fost anunțați de o femeie, angajată a pretinselor forțe de ordine de la Tiraspol.

Potrivit poliției, victima, împreună cu un alt bărbat, în vârstă de 43 de ani, se aflau la pescuit pe Nistru, cu o barcă confecționată artizanal. La un moment dat, patru militari transnistreni le-ar fi făcut semn să tragă barca la mal. Bărbații ar fi încercat să fugă, iar doi dintre militari s-ar fi luat înotând după ei. Bărbatul de 43 de ani a reușit să ajungă înapi, pe malul drept al Nistrului, iar când a ajuns, și-a găsit amicul zăcând la pământ, iar militarii – în jurul său, încercând să îi facă respirație artificială.

De cealaltă parte, mai multe canale de telegram scriu că bărbatul ar fi fost, de fapt, ucis în bătaie de către așa zișii grăniceri din Transnistria, iar autoritățile de la Tiraspol ar încerca să mușamalize cazul.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram