Pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie vor fi alocate 70 de milioane de lei, necesari pentru inițierea scrutinului. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost votat astăzi, 12 mai, de Cabinetul de Miniștri.
Tot în cadrul ședinței Executivului de astăzi, Cabinetul de Miniștri a solicitat Comisiei Electorale Centrale să opereze modificări la devizul de cheltuieli preconizat pentru scrutinul din 11 iulie curent. Banii vor fi alocați din Fondul de Rezervă al Guvernului.
„Felicit membrii CEC și membrii Guvernului pentru această soluție, de a aloca o sumă cu care să înceapă activitatea de organizare a scrutinului parlamentar anticipat din 11 iulie 2021. Sunt conștient de situația în care suma alocată astăzi se va dovedi a fi insuficientă pentru cheltuielile suportate de CEC, vom discuta și vom căuta noi posibilități financiare pentru asigurarea desfășurării scrutinului parlamentar anticipat”, a precizat prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi. După alocarea acestor resurse financiare, în Fondul de Rezervă al Guvernului vor rămâne cca 28 milioane de lei.
Dacă se va dovedi a fi insuficientă această sumă, vom discuta, vom căuta noi posibilități financiare pentru a veni în susținerea necesităților CEC-ului”, a menționat premierul interimar, Aureliu Ciocoi.
Prim-ministrul interimar a menționat că pentru moment, Guvernul va transfera CEC-ului suma necesară pentru inițierea alegerilor, iar restul banilor vor fi acordaţi în mai multe tranşe, în conformitate cu necesităţile CEC.
Precizăm că, Guvernul Republicii Moldova urma să aloce puțin peste o sută de milioane de lei din fondul de rezervă, pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, chiar dacă Comisia Electorală Centrală (CEC) a estimat cheltuielile electorale la sumă de 125 de milioane de lei. Despre aceasta a anunțat premierul interimar, Aureliu Ciocoi, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune, Moldova 1.
Anterior, premierul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, a declarat că suma estimată de CEC pentru alegeri este „exagerată” și trebuie să fie redusă, pentru că în momentul actual în fondul de rezervă al Republicii Moldova sunt doar 98 de milioane de lei, ceea ce nu acoperă aceste cheltuieli, iar banii pentru alegeri pot fi alocați exclusiv din acest fond.
În replică, președintele CEC, Dorin Cimil, a menționat că „am aprobat devizul estimativ. Am făcut un calcul și pentru acele secțiile de votare din străinătate. Suma de 125 de mii de lei poate fi redusă, dacă vom decide să micșorăm numărul funcționarilor antrenați în fiecare secție de votare și dacă vom decide să micșorăm numărul secțiilor de votare peste hotare. Nu suntem de acord. Realitatea bugetării poate duce la acest lucru. Este adevărat. 72 de milioane este pentru salarii. Am solicitat să fie asigurat echipamentul pentru funcționari”.
Precizăm că, Comisia Electorală Centrală a stabilit devizul estimativ de cheltuieli pentru anticipatele din 11 iulie, adică 125 046,7 de mii de lei. Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc pe 11 iulie curent. Mai jos poate fi urmărită ședința Guvernului din data de 12 mai.