/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: Vești bune, slăbiciunea lui Putin și pierderi mari pentru armata rusă

Guvernul va aloca puțin peste 100 de milioane de lei pentru alegerile anticipate din iulie. Ciocoi: Maxim cât putem noi strânge cu toate eforturile legale

missing
12 mai 2021, ora 09:49

Guvernul Republicii Moldova va aloca puțin peste o sută de milioane de lei din fondul de rezervă, pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, chiar dacă Comisia Electorală Centrală (CEC) a estimat cheltuielile electorale la sumă de 125 de milioane de lei. Despre aceasta a anunțat premierul interimar, Aureliu Ciocoi, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune, Moldova 1.

Ciocoi a precizat că banii necesari pentru alegerile parlamentare anticipate din agest an vor fi alocați exclusiv din fondul de rezervă al Guvernului, deoarece nu există un Parlament funcțional. Totodată, premierul interimar susține că a apelat și la Ministerul Finanțelor pentru a găsi banii necesari privind desfășurarea scrutinului electoral.

„Guvernul Republicii Moldova nu are cele mai bune scenarii, nu avem cum satisface devizul de cheltuieli prezentat către Comisia Electorală Centrală (CEC) în volum de 125 de milioane de lei, la moment fondul de rezervă a Guvernului, pentru că exclusiv din fondul de rezervă al Guvernului noi putem finanța campania electorală, pentru că atât timp că nu există Parlamentul și nu poate fi vorba despre o rectificare a bugetului de stat, trebuie să ne descurcăm cu ceea ce avem, adică fondul de rezervă a Guvernului.  La moment, fondul de rezervă al Guvernului este de 98 milioane lei. Am apelat și la colegii de la Ministerul Finanțelor pentru a majora cumva fondul de rezervă și cu cea mai mare străduință, depășim un pic suma de 120 de milioane de lei, dar sub nicio formă nu putem atinge suma de 125 de milioane de lei. Maxim cât putem noi strânge cu toate eforturile legale, pentru că legea bugetului este o lege”, a declarat Aureliu Ciocoi.

Prim-ministrul interimar a menționat că pentru moment, Guvernul va transfera CEC-ului suma necesară pentru inițierea elegerilor, iar restul banilor vor fi acordaţi în mai multe tranşe, în conformitate cu necesităţile CEC.

„În aceste condiții am convenit cu membrii CEC că mâine vom transfera o parte din banii solicitanți de către CEC, urmând ca în funcție de necesități să le transferăm sume adiționale pe parcursul campaniei electorale. Important este să le dăm colegilor de la CEC un volum inițial absolut necesar pentru demararea aspectelor organizatorice, pentru buna desfășurare a scrutinului din 11 iulie. Vom face tot posibilul ca financiar să acoperim necesitățile CEC în acest sens”, a explicat Ciocoi.

Anterior, premierul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, a declarat că suma estimată de CEC pentru alegeri este „exagerată” și trebuie să fie redusă, pentru că în momentul actual în fondul de rezervă al Republicii Moldova sunt doar 98 de milioane de lei, ceea ce nu acoperă aceste cheltuieli, iar banii pentru alegeri pot fi alocați exclusiv din acest fond.

Precizăm că, Comisia Electorală Centrală a stabilit devizul estimativ de cheltuieli pentru anticipatele din 11 iulie, adică 125 046,7 de mii de lei. Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc pe 11 iulie curent.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram