/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și spioni deghizați în mecanici. Abrams, retrase de pe linia frontului

/DOC/ Curtea Constituțională a respins sesizările deputaților care au cerut scoaterea Partidului Șor în afara legii 

missing
13 mai 2021, ora 20:05

Curtea Constituțională a respins sesizările deputaților Platformei DA și deputatului neafiliat Octavian Țîcu care au cerut scoaterea în afara legii a Partidului „Șor”. Decizia a fost pronunțată astăzi și este definitivă. 

„Se declară inadmisibile sesizările privind controlul constituționalității Partidului Politic „Şor”, depuse de Dinu Plîngău, Maria Ciobanu,  Liviu Vovc și Octavian Țîcu, deputați în Parlamentul Republicii Moldova”, se arată în decizia Curții Constituțională.

În decizie se precizează că „Curtea observă că, potrivit articolului 38 alin. (2) lit. d) din Codul jurisdicției constituționale, astfel de
sesizări pot fi depuse de preşedintele Republicii Moldova, de preşedintele Parlamentului, de Guvern, de ministrul justiţiei sau de Procurorul General. Preşedintele Parlamentului poate adresa sesizări numai în baza uneihotărâri a Parlamentului, Procurorul General – în baza unei hotărâri a Consiliului Superior al Procurorilor, ministrul justiţiei – în baza unei hotărâri a colegiului Ministerului Justiţiei”.

În aceste condiții, membrii Curții Constituționale spun că având în vedere că deputații din Parlamentul Republicii Moldova nu se încadrează în categoria subiectelor care, potrivit articolului menționat mai sus din Codul jurisdicției constituționale, dețin prerogativa sesizării Curții Constituționale în vederea verificării constituționalității unui partid politic, Curtea conchide că sesizările menționate supra sunt inadmisibile.

Deputații Platformei DA, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu, au depus o sesizare la Curtea Constituțională pe data de 30 martie curent, cerând ca Partidul Șor să fie declarat neconstituțional.

Deputatul Octavian Țîcu menționa că obiectul sesizării depuse la CC are drept obiectiv controlul asupra constituționalității formațiunii „Șor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram