Ministerul de Externe de la Chișinău, după declarația MAE rus privind anticipatele: „Nu am fost informați despre eventuale presiuni” 

13 mai 2021, ora 21:03

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene nu a fost informat de către instituțiile din Republica Moldova despre eventuale presiuni venite din partea altor state în legătură cu organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Reacția MAEIE de la Chișinău vine după declarația purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a învinuit SUA și UE de influențe asupra mersului alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova.

Potrivit informațiilor MAEIE, procesul de pregătire al scrutinului derulează potrivit normelor legale, inclusiv în ceea ce privește modul de informare, înregistrare și participare a observatorilor internaționali.

„Ministerul reiterează și pe această cale invitația către partenerii străini de a participa în cadru bilateral și multilateral la misiunile de monitorizare a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie curent”, a declarat șeful Biroului de presă al diplomației moldovene, Daniel Vodă.

În cadrul unei conferințe de presă, Zaharova a spus că „este regretabil amestecul în creştere din partea SUA şi a ţărilor UE în procesele politice interne ale Republici Moldova, ceea ce noi condamnăm cu fermitate. Ambasadori ai acestor state la Chişinău încearcă să exercite o influenţă asupra conducerii Republicii Moldova, asupra principalelor organe ale puterii de stat, dar și asupra Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova”, a declarat Maria Zaharova.

În aceeași ordine de idei, Zaharova a mai menționat că Federația Rusă intenţionează să monitorizeze alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova. „Intenționăm să monitorizăm votul din Republica Moldova, inclusiv în cadrul misiunilor unor organizaţii internaţionale din cadrul CSI şi OSCE”, a precizat aceasta.

Conform decretului semnat de șefa statului, Maia Sandu, alegerile parlamentare anticipate ar putea avea loc pe data de 11 iulie curent. Maia Sandu a  dizolvat Legislativul pe data de 28 aprilie, imediat după ce Curtea Constituțională a declarat ilegală instituirea stării de urgență în Republica Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram