/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Aureliu Ciocoi merge la Kiev într-o vizită de lucru

missing
14 mai 2021, ora 14:16

Șeful diplomației moldovene, Aureliu Ciocoi, va întreprinde o vizită în Kiev, la invitația omologului ucrainean Dmytro Kuleba, pentru a participa la reuniune trilaterală în domeniul integrării europene. Informația a fost confirmată pentru tv8.md de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Daniel Vodă.

Potrivit acestuia, vizita în capitala Ucrainei urmează să aibă loc pe data de 17 mai, iar detaliile agendei vor fi comunicate în timpul apropiat.

Newsmaker.md transmite cu referire la sursele sale, că unul dintre subiectele care urmează a fi discutate este și răpirea judecătorului ucrainean Mycola Ceaus. Un schimb de opinii pe marginea acestui subiect a fost schimbat de Ciocoi într-o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba la începutul lunii aprilie.

Atunci, ministerul de Externe anunța că, Dmytro Kuleba a informat interlocutorul moldovean că oamenii legii din Ucraina așteptau ca după finalizarea pozitivă a revizuirii judiciare a recursului privind refuzul acordării azilului în Republica Moldova, ca fostul judecător să fie extrădat autorităților de la Kyiv în conformitate cu prevederile convențiilor europene și a tratatelor bilaterale privind extrădarea infractorilor și asistenței reciproce în dosare penale.

Oficialul a evidențiat că instituțiile de stat din Ucraina nu sunt implicate în răpirea cetățeanului Mykola Ceaus și pentru a stabili toate circumstanțele acestui caz, inclusiv locul unde se află la moment fostul judecător, partea ucraineană este disponibilă să creeze un grup de lucru comun moldo-ucrainean.

La rândul său, Aureliu Ciocoi a subliniat că, imediat după obținerea informației despre răpire, au intervenit toate instituțiile specializate ale statului, iar pe acest caz a fost pornită o cauză penală de către procurorii din Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale.

Magistratul din Ucraina, Nicolai Ceaus, cel care în anul 2016 a fugit de justiția de la Kiev, după ce a fost prins cu mită de 150 de mii de dolari în borcane și sa ascuns în Republica Moldova, ar fi fost răpit, pe data de 3 aprilie, chiar din centrul Chișinăului.

Serviciul de Informații și Securitate neagă orice implicare în operațiunea de răpire a magistratului ucrainean, iar poliția a pornit un proces penal pe acest caz. Anterior, ministrul de Interne, Pavel Voicu, a anunțat într-un briefing de presă, că o persoană a fost deja reținută, însă nu a oferit detalii. Voicu a precizat, în schimb, că cei implicați în răpire au trecut frontiera cu Ucraina. Totodată, la moment, nu se cunoaște unde și în ce stare se află Nicolai Ceaus.

Poliția a anunțat la 11 mai că a reținut încă un suspect. Moldoveanul a fost astăzi adus la judecătorie, de către mascații de la Fulger. Dar nu a scos un cuvânt, în timp ce era escortat pe coridoare. Surse apropiate anchetei ne-au spus că inculpatul refuză, deocamdată, să colaboreze cu ancheta.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram