/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

Șefa statului a întors în Parlament o serie de legi. Printre ele, cea care anulează datoria miliardului furat

missing
14 mai 2021, ora 22:14

Președinta țării, Maia Sandu, anunță că a întors Parlamentului o serie de legi votate pe ultima sută de metri, în sesiunea trecută. Potrivit șefei statului, acestea conțin prevederi pentru hoți și conține portițe de corupție pentru scheme de delapidare și înstrăinare a bunurilor publice. Printre legile întoarse Legislativului se numără și cea care ar anula datoria miliardului furat.

„Legea dată nicidecum nu ușurează povara acestei datorii pentru cetățeni – miliardul furat cum a fost la hoți așa și va rămâne la ei, dacă nu se apucă procuratura de treabă. Ceea ce se întâmplă prin această lege este transformarea unei datorii de stat în inflație și instabilitate financiară. Cu alte cuvinte, tot cetățenii achită miliardul furat, dar deja prin prețuri crescute și dobânzi mai mari la credite. Este un exemplu clar de manipulare a opiniei publice, cu titlu pompos și conținut infect al legilor cu care ne-au deprins partidele corupte”, a scris Maia Sandu într-o postare pe pagina ei de Facebook.

Președinta R. Moldova a întors Parlamentului și legile prin care statul ar fi compensat cheltuielile pentru energia electrică pentru consumatorii casnici pentru lunile aprilie și mai.

„Motivul e inechitatea. Ajutorul statului pe perioada pandemiei trebuie să meargă spre cei care chiar au nevoie. Aprobarea acestei legi ar însemna că din impozitele noastre, ale tuturor, vor primi compensații și oamenii cu venituri mari și foarte mari”, a menționat Sandu.

Maia Sandu a  întors și legea 60, privind comerțul intern.

„Este o lege pornită dintr-o intenție bună, dar, în varianta în care a fost votată, va duce la creșterea prețurilor și încalcă angajamentele din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Promulgarea legii în formula actuală va afecta exporturile spre Uniunea Europeană”, a explicat președinta.

Totodată, șefa statului a oprit legea 53, care ar fi dus la creșterea cheltuielilor furnizorilor de energie electrică cu peste 20 de milioane de lei anual, cost care urma să fie pus în tariful la energia electrică, dar și legea 52.

„Creează premise de coruptibilitate și lacune legale ce pot permite înstrăinarea terenurilor publice, o practică populară la prietenii deputaților corupți”, a spus Sandu.

Președinta a refuzat să promulge și legea 72 care urma să acorde Guvernului interimar dreptul de a semn tratate internaționale care implică angajamente financiare pentru Republica Moldova, precum și dreptul de a angaja și demite persoane cu funcție de demnitate publică și funcționari.

În schimb, a promulgat legea privind protecția socială a cetățenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobâl, cea cu privire la modificarea Legii nr. 1435/2002 pentru completarea diferenței de tarife la energia electrică și la gaze naturale utilizate de locuitorii unor localități din raioanele Dubăsari și Căușeni și ai satului Varnița din raionul Anenii Noi, cea cu privire la impozitarea specială a serviciilor realizate în cadrul activităților atribuite la secțiunea I a Clasificatorului activităților din economia Moldovei și care prevede diminuarea TVA până la 6% în sectorul HoReCa pe perioada stării de urgență în sănătatea publică și altele.

„Astfel am încheiat socotelile cu Parlamentul ales în 2019, conform regulilor Plahotniuc-Dodon. Pot răsufla ușurată, pentru că nu voi mai primi legi pline de șiretlicuri, capcane și motivație corupțională”.

Legile întoarse în Parlament urmează să fie reexaminate în viitorul Legislativ, modificate sau eventual retrase.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram