/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Igor Grosu cere de urgență Guvernului să interzică exportul de grâu: „Am primit apeluri că s-a scumpit pâinea”

missing
14 mai 2021, ora 11:09

Președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, a cerut premierului interimar, Aureliu Ciocoi, să convoace de urgență ședința Guvernului pentru a interzice exportul de grâu din rezervele de stat. Declarația a fost făcută în cadrul unui briefieng de presă. 

„Motivul acestui briefing are la bază mai multe apeluri telefonice primite din raioane, din sate privind scumpirea pâinii. S-a scumpit pâinea cu un leu, la toată pâinea, inclusiv la cea care era cea mai solicitată de cetățeni”, a menționat Igor Grosu.

Igor Grosu a precizat că riscul scumpirii pâinii exista încă din aprilie curent, atunci când s-a cerut instituirea unei restricții noi privind exportul grâului din rezerva de stat. Potrivit deciziei anterioare a Cabinetului de miniștri, restricții temporare la exportul de grâu, urmare a scandalului de la Giurgiulești, au fost impuse până pe data de 12 aprilie. Însă, după expirarea termenului, exportul a fost permis.

„Guvernul lui Dodon, prin intermediul lui Perju și Voicu, au tot insistat că nu există astfel de pericole. Iată că am ajuns să vedem că au mințit, pentru că în spatele acestor declarații nu a fost nimic altceva decât interesul financiar al lui Dodon și a unui oligarh. Scumpirile care s-au produs la uleiul de floarea soarelui iarăși fac parte din înțelegerea dintre Dodon și acest oligarh”, a adăugat Grosu.

„Domnule prim-ministru interimar vă cerem să luați măsurile necesare pentru a interzice exportul de grâu din rezerva de stat. Gândiți-vă la oameni, nu la Dodon. Domnule Ciocoi, aveți timp la dispoziție să convocați ședința Guvernului și să luați o decizie prin care să interziceți exportul de grâu din rezerva de stat”, a menționat Igor Grosu.

În legătură cu declarațiile lui Igor Grosu, am solicitat o reacție din partea reprezentanților PSRM.

Pe data de 14 aprilie, Guvernul interimar a aprobat proiectul privind eliberarea din rezervele de stat a 20 787  tone de grâu alimentar din roada anului 2017 în vederea împrospătării stocurilor cu roada din anul curent. Atunci, în cadrul ședinței de guvern, ministrul Agriculturii susține că în țară mai rămân estimativ 70 mii tone de grâu. Totodată, Pavel Voicu a precizat că în stocurile Agenției Rezerve Materiale rămân disponibile încă 31 mii tone de grâu, ceea ce înseamnă că în total în țară rămân a fi peste 90 mii tone de grâu.

La sfârșitul lunii martie curent, la portul Giurgiulești a fost un scandal, când mai mulți activiști ai unui partid politic au oprit mai multe camioane cu grâu. Ulterior, a avut loc ședința Guvernului la care s-a aprobat interdicția.

Zilele trecute, deputatul Platformei DA Alexandr Slusari a declarat, într-un live pe Facebook, că o nava angajată de o companie din grupul Transoil a acostat în portul Giurgiulești, fiind pregătită pentru a încărca grâul pentru export.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram