/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Cealaltă latură a turismului: Localnicii din Orheiul Vechi se plâng că turiștii le creează probleme

15 mai 2021, ora 21:21

Pentru majoritatea dintre noi, zilele de weekend înseamnă odihnă, însă nu și pentru localnicii din Orheiul Vechi. Sâmbătă și duminică, sute de automobile practic invadează zona, astfel ca sătenii se plâng că nu mai au parte de liniște, iar praful și zgomotul mașinilor le crează mari probleme. Recent, aceștia păreau sa fi găsit o soluție, transformând satul Butuceni în unul pietonal. Iar pentru a putea amenaja parcări și îngriji drumurile, a fost introdusă și o taxă de zece lei pentru intrare. Astfel, rezervația a reușit să înregistreze cel mai mare profit din istorie. De la începutul acestui an, în buget au ajuns peste 170 de mii de lei. Însă, chiar și așa, mulți oameni încalcă regulile și găsesc căi de ocolire, întrucât taxa de 10 lei, ar fi prea mare pentru ei.

Deși încă din 2012, Guvernul a decis ca vizitatorii care vin la Orheiul Vechi să fie obligați să plătească o taxă de intrare, acest lucru a fost ignorat până acum. Ion Ciobanu, susține că în iunie anul trecut, atunci când a preluat mandatul de șef al rezervației, aceasta raporta un profit puțin peste 1600 de lei pentru primele șase luni din an. Astăzi, însă, încasările au ajuns la o cifră record.

Directorul rezervației mai spune că statul alocă bani doar pentru salariile celor 30 de angajați și serviciile comunale. Toate celelate cheltuieli care intervin pentru amenajarea teritoriilor, parcărilor sau conservarea locurilor arheologice, trebuie acoperite din profitul complexului Orheiul Vechi.

Totuși, această taxă nu rezolvă toate problemele rezervației naturale. Directorul explică că nu toți oamenii achită intrarea, iar mulți recurg la șiretlicuri pentru a intra fără bilet. Două posturi de poliție ar schimba situația și ar contribui la fluidizarea traficului și asigurarea ordinii publice.

Însă în pofida multiplelor adresări, poliția nu se grăbește să instaleze posturile la intrarea în rezervație. Așa că localnicii, în cadrul unei adunări, au decis să transforme satul în unul pietonal, astfel ca să poată să-și tragă măcar o gură de aer.

În unele situații, turismul scăpat de sub control în zonă ar putea duce la consecințe grave, spun responsabilii.

Directorul uneia dintre cele mai populare pensiuni de la Butuceni susține că de aproape 20 de ani se tot luptă cu morile de vânt, încercând să restricționeze accesul mașinilor în zonă. Într-un timp, a instalat și indicatoare rutiere, care erau ignorate.

Însă turiștii moldoveni nu vor să meargă pe jos, nemaivorbind de achitarea taxei de intrare.

Din banii plătiți pentru intrare, se fac lucrări de întreținere a obiectivelor culturale și arhitecturale de pe teritoriul rezervației, inclusiv construcția căilor de acces pentru persoanele cu dizabilități.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram