/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ „Casa Albă”, atribuită lui Plahotniuc, este pusă sub sechestru, iar vilele din jur - demolate

missing
17 mai 2021, ora 22:38

Vilele de lângă cunoscuta Casă Albă, celebra locuință atribuită lui Vladimir Plahotniuc, dar procurată prin intermediul lui Iurie Luncașu, sunt demolate una câte una. Nu am reușit să aflăm ce urmează să fie ridicat în locul lor, dar și cine sunt noii proprietari ai terenurilor. Potrivit datelor cadastrale, în două cazuri nu există informații actualizate, în schimb, o altă clădire a fost procurată acum două luni de o femeie, care deține și o companie de construcție. Deși este neatinsă, în Casa Albă nu pare să traiască cineva în ea. Din septembrie, la cererea procurorilor, imobilul se află sub sechestru, după ce procurorii ar fi constatat că îi aparține, de fapt, lui Plahotniuc, în cadrul dosarului în care fostul politician este acuzat că a creat o organizație criminală.

Lucrările de demolare au loc chiar lângă gardul ce desparte șantierul de imobilul botezat „Casa Albă”, situat nu departe de lacul Valea Morilor. I se spune Casa Albă din cauza asemănării la exterior cu celebra reședință prezidențială de la Washington. Pentru că nu există un panou informativ lângă gardul după care au loc lucrările, oamenii din zonă nu au habar ce urmează să fie ridicat acolo.

Nu am reușit să aflăm informații nici de la cei câțiva paznici pe care iam găsit în apropiere.

Potrivit imaginilor din 2017, pe care le-au surprins cu drona jurnaliștii de la RISE Moldova, pe locul unde acum au loc lucrări se înălțau trei vile care arătau într-o stare perfectă, de la înălțime. Acum, două din ele au fost date jos, iar una este în proces de demolare. Și un fost cămin este în ruine.

Tot pe teritoriul vilei figurează și adresa juridică a companiei care, acum patru ani, a fost procurată cu tot cu imobil, de o companie cipriotă. Tranzacția a costat în jur de 150 de milioane de lei, iar firmă străină a fost reprezentată, prin procură, de omul de afaceri Iurie Luncaşu. Un fost apropiat al lui Vladimir Plahotniuc, acesta a fost găsit împușcat în august 2019, pe un câmp de pe traseul Chișinău-Ialoveni. În biletul său de adio, așa cum a vehiculat presa atunci, Luncașu ar fi spus că a procurat Casa Albă în 2017, fiind investitor. Recent, fostul deputat român, Cristian Rizea, a declarat că acesta nu s-ar fi sinucis. Potrivit datelor cadastrale, terenul pe care este ridicat imobilul are o suprafață de peste 2000 de metri pătrați, iar casa propriu-zisă – 836 de metri pătrați. Are șase apartamente, dar și un subsol de aproape 700 de metri pătrați, în care se regăsește inclusiv o sală de odihnă și una de sport. Unii oamenii care locuiesc prin preajmă spun că nu au văzut pe nimeni să locuiască aici, în ultimul timp.

De asemenea, în datele de la Cadastru se spune că din septembrie, anul trecut, acest imobil se află sub sechestru, existând și un executor judecătoresc. Într-un comentariu pentru TV8, Procuratura Generală a declarat că imobilul a fost pus sub sechestru în dosarul instrumentat de PCCOCS vizând organizația criminală, condusă de fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc. Investigațiile ar fi stabilit că el este beneficiarul efectiv al bunului. Pe lângă acest dosar, Plahotniuc mai este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Fostul lider al democraților a fugit din țară în iunie 2019, după ce PD a cedat puterea. Prin avocatul său, el a negat toate acuzațiile ce i se aduc de către procurorii din Republica Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram