/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Olimpici la informatică. Patru elevi din Capitală au cucerit bronzul la olimpiada internațională pe echipe

missing
17 mai 2021, ora 07:15

Cu fiecare medalie pe care o aduc elevii noștri de la olimpiadele internaționale, sistemul de educație din țară atinge un nou nivel. Mai bun. Recent, patru elevi de la un liceu privat din capitală au reușit să cucerească bronzul la Olimpiada Internațională de Informatică pe echipe, care, în acest an, din cauza pandemiei, a avut loc online. Deși încă nu și-au văzut medaliile, pentru că încă sunt pe drum, faptul că au ajuns printre premianții de top este un motiv de mândrie pentru ei, dar și pentru profesorii care le sunt alături în lumea fascinantă a codurilor.

Pentru Ovidiu Rață, aceasta este prima olimpiadă internațională la care participă. Și tot din prima a dat lovitura. Alături de ceilalți trei membri ai echipei, care s-au prezentat la competiție cu denumirea „Purple revolution”, a reușit să ajungă pe podium, cucerind medalia de bronz.

„Pregătirea pentru olimpiadele de echipă este mai diferită decât cele individuale, deoarece, pe lângă faptul că trebuie să studiem materialul, să practicăm de sine stătător, noi mai trebuie să lucrăm la tactică și la organizare.”

Olimpiada a avut loc acum o săptămână și a durat patru ore. Pentru a obține un scor cât mai bun, timp de o lună, echipa a făcut antrenamente zilnice pe online, unde au șlefuit fiecare mișcare și reacție. Au aflat despre rezultat chiar a doua zi, deși liderul de echipă le-a șoptit marele anunț ceva mai din timp.

„Au fost emoții de sărbătoare. Exact după Paște, ca o continuare, ca un An Nou așa…”

Singura fată din echipă este Mădălina Griza. Pasiunea pentru acest domeniu, pe care l-a îndrăgit de la primele lecții, a fost influențată și de performanțele fratelui ei, și el olimpic la informatică.

„Se încearcă acum, mai ales, să se promoveze ideea de fete în matematică, în informatică, în alte domenii de acest gen. Sperăm să vedem cât de cât o egalitate în acest număr de fete versus băieți.”

Și dacă pentru unii membri ai echipei, această olimpiadă este prima din viață, Victor, un alt membru al echipei se poate lăuda cu peste 20 de medalii cucerite la diferite competiții atât din țară, cât și din afară.

„Vreau să continui să mă ocup cu olimpiadele și, în viitor, să pregătesc si eu elevi, dacă aș avea posibilitatea. -Asta ar fi să fii profesor sau nu? -Da, de ce nu?”

Iar el este Alexandru Andrei, cel mai tânăr membru al echipei. Este cu doi ani mai mic decât ceilalți, dar are ambiții dintre cele mai mari. Încurajat de faptul că anul acesta a cucerit tocmai trei medalii la diferite competiții, acum își dedică tot timpul de care dispune pentru ca în iunie să obțină râvnita medalie de aur la Olimpiada Internațională de Informatică, la care însă va participa individual.

„Pregătirile sunt serioase, în fiecare zi după școală fac informatică, suplimentar. E cam dificil, dar încercăm cât mai bine.  „În perioada asta, nu prea îmi mai rămâne timp. Cam o dată în săptămână mai ies cu prietenii. Părinții îmi spun să mai las calculatorul.”

Îl ghidează în lumea algoritmilor și a calculelor atât profesorii, cât și elevii claselor mai mari, care au atins performanțe în domeniul informaticii.

„Când găsim probleme interesante, le împărțim, le dăm niște sfaturi pe niște chestii mai detaliate.”

„Cum vă simțiți când elevii vin mai rapid cu soluția? -Mă bucur. Succesul unei instruiri este momentul când discipolii își fac treaba mai bine.”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram