Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 997: Atac cu drone în Rusia și Crimeea. Zelenski critică discuția dintre Scholz și Putin

Mariana Durleșteanu se va regăsi pe lista unui partid la anticipate. Cine se află în fruntea formațiunii

missing
18 mai 2021, ora 20:43

Fosta ministră a Finanțelor, Mariana Durleșteanu, anunță că va candida la funcția de deputat la alegerile parlamentare anticipate din iulie. Anunțul a fost făcut la emisiunea „Puterea a Patra” de la postul de televiziune N4. Durleșteanu spune că se va regăsi pe listele Partidului Legii şi Dreptăţii (PLD).

„Am venit acum două zile în țară și are legătură cu intenția mea de a mă lansa în viața politică din R. Moldova. Avem o strategie clară, nu sunt singură pentru că eu mă bazez pe spiritul de echipă. Am o echipă cu care comunic, mai avem colegi din diasporă cu care comunic. Eu am plecat din Moldova, dar Moldova din mine nu a plecat”, a declarat Durleșteanu.

Acesta spune că anunțul oficial și prezentarea echipei va fi făcută în timpul apropiat. „Echipa este nouă, în creare, nu poate apărea la moment. Vom merge cu un partid care are valorile orientate spre educație, sănătate și o economie dezvoltată. Este vorba despre Partidul Legii și Dreptății, condus de generalul Nicolae Alexei”, a precizat Durleșteanu.

Conform informațiilor publice, Nicolae Alexei, născut în anul 1948  a fost deputat în Parlamentul R. Moldova și a deținut funcția de director al Departamentului de Combatere a Crimei Organizate și Corupției (DCCOC) între anii 1997-2001.

La data de 7 aprilie 1997, Nicolae Alexei a fost numit în funcția de director al Departamentului de Combatere a Crimei Organizate și Corupției (DCCOC). Președintele Petru Lucinschi i-a acordat, la 20 mai 1998, gradul special de general-maior de poliție. A fost destituit din funcție prin ordinul ex-ministrului de Interne, Victor Catan, pe motiv de “abuz în serviciu” și comercializarea ilegală a „corpurilor delicte”, confiscate de la contrabandiști.

Generalul Alexei a candidat la alegerile parlamentare din 25 februarie 2001 pe listele Partidului Popular Creștin Democrat, condus de Iurie Roșca, fiind ales ca deputat. În iulie 2001, prin votul a 65 de deputați comuniști și doi deputați din Alianța „Braghiș”, împotrivă fiind exprimate patru voturi, generalului i s-a retras imunitatea parlamentară, iar dosarele penale intentate la adresa sa au fost redeschise. Alexei a respins toate acuzațiile care i se aduceau, calificându-le drept o “încercare de răfuială politică”.

Ziarul de Gardă scrie că în ianuarie 2004, Curtea Supremă de Justiție din Republica Moldova l-a condamnat pe generalul-deputat Nicolae Alexei la cinci ani de închisoare cu suspendare, interzicându-i-se dreptul de “a deține funcții de răspundere timp de trei ani”.

La data de 19 ianuarie 2005, deputatul Alexei a fost ales în funcția de președinte al Partidului Dreptății Social-Economice din Moldova (PDSEM), formațiune politică condusă anterior de Maricica Livițchi. În februarie 2005, Plenul Curții Supreme de Justiție l-a grațiat pe general.

Amintim că, candidatura Marianei Durleșteanu a fost propusă pe 11 februarie, de către alianța PSRM-ȘOR, dar Maia Sandu a respins-o. În vârstă de 50 de ani, Mariana Durleșteanu a ocupat, anterior, funcția de ambasador al Republicii Moldova în Marea Britanie, după care, în perioada anilor 2008 – 2009, a fost ministră a Finanțelor, în Guvernul condus de Zinaida Greceanîi, unde a început să lucreze încă din anul 1995. Aceasta a fost și membră a Consiliului Moldindconbank, instituție care, la acea vreme, era controlată de Veaceslav Platon, și care a devenit cunoscută pentru implicarea în laundromatul rusesc.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.