politic

/VIDEO/ Și PD a depus actele la CEC pentru a se înregistra la alegeri. Filip: „Nu ne-am grăbit”

20 mai 2021, ora 10:22
Distribuie:

Partidul Democrat din Moldova (PDM) a depus astăzi actele la Comisia Electorală Centrală (CEC), pentru a se înregistra în calitate de concurent electoral la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

La CEC s-au prezentat trei deputați democrați. Este vorba despre Pavel Filip, Alexandru Jizdan și Igor Vremea. „Nu ne-am grăbit să venim primii la CEC pentru că am insistat să fie epuizate toate consultările pe interior. Am mers în teritoriu și am vorbit cu oamenii. Am toată certitudinea că de data aceasta vom păși altfel în această campanie electorală”, a spus liderul PD, Pavel Filip.

Politicianul a declarat că PD cu certitudine se va regăsi în următorul Parlament și va face diferența, altfel spus, va fi acea fracțiune care va asigura majoritatea în Legislativ: „Noi vom asigura o majoritate care să facă ireversibil parcursul european”.

Întrebat dacă va persista riscul ca cineva dintre deputați să părăsească fracțiunea, precum s-a întâmplat anterior, Pavel Filip a spus că PD a trecut printr-un amplu proces de reformare și sunt „oameni în care avem deplină încredere”.

Liderul democrat a mai menționat că partidul dispune de bani suficienți pentru a asigura campania electorală, dar va lansa totuși o campanie de acumulare de fonduri.

Conform prevederilor legale, candidatul la funcția de deputat va prezenta setul de documente stabilit de Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, aprobat de CEC, printre care:

 • demersul (cererea de înregistrare) în formă scrisă;
 • după caz, procesul-verbal al ședinței organului competent al partidului sau al blocului electoral privind desemnarea listei candidaților;
 • după caz, listele de subscripție cu numărul suficient de semnături;
 • datele biografice ale candidatului;
 • declarația candidatului privind consimțământul său de a candida la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, conținând și declarația pe propria răspundere despre lipsa
 • interdicțiilor legale/judecătorești de a candida;
 • declarația de avere și interese personale a candidatului pentru ultimii 2 ani anteriori anului în care se desfășoară alegerile;
 • o declarație pe propria răspundere privind inexistența restricțiilor legale/judecătorești de a candida sau ocupa funcții publice și inexistența actelor de constatare rămase definitive referitoare
 • la regimul declarării averilor și intereselor personale, la stările de incompatibilitate și la confiscarea averii nejustificate, acte care nu sunt prescrise;
 • după caz, simbolul electoral în variantă electronică şi pe hârtie;
 • copia de pe actul de identitate al candidatului.

Dreptul de a desemna candidați pentru alegerile parlamentare îl au: partidele și alte organizații social-politice înregistrate, în modul stabilit, până la stabilirea datei alegerilor, în conformitate cu statutele (regulamentele) lor şi cu legislația în vigoare, blocurile electorale, înregistrate de CEC și cetățenii Republicii Moldova care îşi înaintează propria candidatură (candidații independenți).

Listele candidaților vor fi întocmite respectându-se cota minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe. Poziționarea candidaților pe liste se face conform formulei: minimum patru candidați la fiecare zece locuri.

Pe 11 iulie 2021 în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram