/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

Reacția CEC, în legătură cu redenumirea unei formațiuni, abreviatura căreia ar putea fi PAS

missing
21 mai 2021, ora 15:16

Chiar dacă în Monitorul Oficial a apărut un anunț potrivit căruia Partidul Politic Noua Opțiune Istorică urmează a fi redenumit în Partidul Politic Alternativă și Șanse, în final Agenția Servicii Publice (ASP) va fi cea care va decide dacă se validează această modificare. În cazul în care ASP va valida o astfel de redenumire, modificări în acest sens vor fi făcute în registrul de stat al partidelor și doar atunci Comisia Electorală Centrală (CEC) va aproba noua denumire. Dacă se va ivi un concurent electoral, care va anunța că drepturile lui au fost afectate, decizia poate fi contestată în instanță.  

„Am luat legătura cu colegii de la ASP responsabili de evidența partidelor, ne-au comunicat că la această etapă nu a fost depusă o cerere privind efectuarea modificărilor în registrul de stat al partidelor politice, respectiv, venind cu o cerere ca să fie schimbată denumirea integrală, aceștia au dreptul să prezinte și denumirea prescurtată.

În momentul în care o să fie prezentată o potențială denumire prescurtată a acestei formațiuni politice, colegii de la ASP vor examina prin prisma legală și contrapunerea cu denumirea altor partide politice și vor trimite decizia de înregistrare sau de ne-înregistrare reieșind din cadrul normativ”, a declarat secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, pentru TV8.

Secretarul CEC a spus că dacă va fi o decizie de prin care se înregistrează o abreviere identică cu cea a altui partid, atunci, formațiunea ale căror drepturi sunt afectate, poate să conteste această decizie în instanța de judecată.

Potrivit funcționarului, regulamentele CEC-ului privind înregistrarea simbolului electoral indică asupra imposibilității de contrapunere sau similitudine a simbolurilor partidelor politice.

„Dacă vine un alt partid independent și solicită înregistrarea simbolului care aparține altui partid politic, în momentul în care acesta este înregistrat de Agenția Servicii Publice (ASP), noi nu putem să luăm o asemenea decizie”, a precizat Maxim Lebedinschi.

Schimbarea pare obișnuită, însă noua abreviere a formațiunii Partidul Politic Alternativă și Șanse va fi PAS, exact ca cea a Partidului Acțiune și Solidaritate, cotat cu cele mai mari șanse de victorie la scrutinul din iulie, mai scrie replicamedia.md.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram