/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atacuri în noaptea de Paște și avion doborât! Zelenski: „Rusia nu are nicio dorință de pace”

Dosarul dublelor identități, în gestiunea procurorului responsabil și de cel al expulzării profesorilor turci

missing
24 mai 2021, ora 15:27

Dosarul dublelor identități ale lui Vladimir Plahotniuc și omului de afaceri Vaja Jhashi, care a fost deja clasat la începutul acestei luni, s-a aflat în gestiunea aceluiași procuror care a instrumentat și dosarul expulzării ilegale a profesorilor turci, în care fostul director SIS, Vasile Botnari s-a ales doar cu o amendă. Asta deși inițial cauza penală a fost pornită de procurorul anticorupție Grigore Potoran. Ordonanța de începere a urmării penal îi viza doar pe Vladimir Plhotniuc și Serghei Iaralov. La începutul anului 2020, dosarul a fost transferat prin decizia procurorului general proaspăt numit, Alexandru Stoianoglu, către procurorul mun. Chișinău Victor Plugaru, care l-a clasat la un an după ce l-a preluat.

În toamna anului 2020, opinia publică a fost surprinsă să afle că fostul director SIS, Vasile Botnari a scăpat doar cu amendă pentru planificarea și desfășurarea operațiunii de răpire și expulzare a profesorilor indezirabili regimului Erdogan. Cel mai mult însă a indignat faptul că procurorul de caz nu a contestat decizia primei instanțe în termeni legali.

Procuratura Generală anunțat atunci că a inițiat o anchetă de serviciu pe numele procurorului pentru a verifica toate circumstanțele, iar concluziile nu au mai fost anunțate. Cutia Neagră a solicitat Procuraturii informații despre rezultatele anchetei de serviciu.

„S-a constatat că procurorul de caz a acționat în limitele legale. Situația a fost determinată de cadrul legal. Pentru a evita pe viitor problemele reliefate în speța ex-directorului SIS. Procuratura a intervenit către Ministerul Justiției cu o serie de propuneri de modificare a legislației vizând dosarele ce conțin secret de stat”, a precizat Procuratura la solicitarea „Cutiei Negre”.

Am încercat să aflăm de la procurorul Victor Plugaru cum a ajuns în gestiunea sa un alt dosar de rezonanță care îl vizează din nou pe fostul director SIS, Vasile Botnari. Dar și cum se face că soția sa este angajată a ASP, instituție vizată de ancheta penală.

Acesta a refuzat să ofere detalii la telefon și a fugit de echipa Cutia Neagră, când a mers la procuratură.

„Procedura în cauza respectivă a fost clasificată și alte detalii chiar nu pot să vă dau. – Voiam să vă întreb niște lucruri care țin direct de dvs. – Mai mult nu pot să vă spun nimic. Eu răspund doar la întrebări de serviciu. La întrebări personale nu răspund”, a spus Plugaru.

Procurorul exclude existența unui conflict de interese legat de faptul că soția sa este angajată a ASP de mai mulți ani. Potrivit lui Plugaru, soția sa activează în Direcția de Stare Civilă și nu are nimic cu secția ASP care eliberează pașapoarte.

Mai târziu, reprezentanții Procuraturii Generale au explicat în scris pentru „Cutia Neangră Plus” că dosarul privind dublele identități a fost transferat de la Procuratura Anticorupție la Procuratura municipiului Chișinău prin ordonanța procurorului general Alexandr Stoianoglo, semnată în data de 6 februarie 2020.

„La bază a stat demersul adjunctului procurorului șef al Procuraturii Anticorupție care motiva volumul sporit de cauze penale de complexitate deosebită și numărul limitat de personal. Având în vedere caracterul clasificat al dosarului, care impunea necesitatea implicării unui procuror cu dreptul de acces la secretul de stat, materialele i-au fost atribuite procurorului Victor Plugaru. Legea nu prevede restricții care ar interzice ca dosarele să fie anchetate de același procuror. Ba dimpotriva, interesul urmăririi penale  era ca ancheta să fie realizată de către același procuror, pentru că direct sau indirect, viza aceleași persoane”, a argumentat Procuratura.

De-a lungul anilor, pe numele lui Victor Plugaru au fost inițiate câteva proceduri disciplinare pentru „îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor de serviciu”. De cele mai multe ori acuzațiile țineau de clasarea neîntemeiată a dosarelor, dar de fiecare dată procurorul a scăpat de sancțiuni. A gestionat și un dosar legat de protestele din aprilie 2009, fiind recunoscut vinovat că l-a ținut în arest, timp de jumătate de an, pe un bărbat bănuit de comiterea dezordinilor în masă, fără a efectua careva acțiuni de urmărire penală, iar ulterior l-a eliberat pentru că nu ar fi comis infracțiuni. Plugaru nu a fost sancționat nici atunci pentru că expirase termenul de tragere la răspundere disciplinară.

Curioase sunt și declarațiile de avere ale procurorului. Potrivit acestora, procurorul își schimbă în fiecare an mașinile. În 2017 a avut un Audi A6, achiziționat cu 10 mii de euro. În următorul an și-a cumpărat un  Mercedes cu aproape 400 de mii de lei. În 2019, a devenit proprietarul altor două mașini: un Mercedes și un Audi Q5 pentru care a plătit peste 800 de mii de lei, iar anul trecut și-a cumpărat un BMW cu 460 de mii de lei. Cu mașina de marca Audi, înregistrată pe numele soției, jurnaliștii TV 8 l-au surprins în parcarea Procuraturii.

Dacă este să credem declarațiilor de avere, procurorul are și o rudă generoasă care îi face donații anual – tatăl omului legii. În ultimii patru ani, a donat aproape jumătate de milion de lei.

Jurnaliștii de la „Cutia Neagră Plus” au mai reușit să afle că fostul șef de la SIS, Vasile Botnari a fost audiat în calitate de martor în dosarul dublelor identități. Făcând trimitere din nou la secretul de stat a refuzat să spună ceva despre operațiunea în care urma să fie implicat Plahotniuc.

Investigația integrală poate fi urmărită mai jos.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram