Oleg Tofilat, consilierul prim-ministrului în domeniul transporturilor și infrastructurii, a fost ales în funcția de director al Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”.

„În rezultatul desfășurării concursului pentru ocuparea funcției vacante de administrator al Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”, Consiliul de administrație al Întreprinderii de Stat  „Calea Ferată din Moldova”  a  desemnat în calitate de învingător al concursului, candidatul nr. 4 Oleg Tofilat. Consiliul de administrație al Î.S. ”Calea Ferată din Moldova” aduce mulțumiri fiecărui participant la concurs”, se arată într-un comunicat de presă al CFM.

La 13 mai, a avut loc etapa de preselecție în concursul pentru selectarea administratorului întreprinderii „Calea Ferată din Moldova”. Astfel, în rezultatul evaluării dosarelor prezentate, au fost admiși pentru etapa a doua a concursului, adică interviul, șapte candidați.

După examinarea dosarelor, la cea de-a doua etapă a fost admiși Nicolae Barbăscumpă, Grigore Condurache, Andrei Damașcan, Raisa Oboroc, Vladislav Fateev și Emil Fiodorov. Inițial, la concursul pentru ocuparea funcției de director general s-au înscris nouă candidați.

Întreprinderea „Calea Ferată din Moldova” se confruntă cu probleme majore de mai mulți ani. În aceste condiții, la Parlament a fost creată o comisiei de anchetă, care a scos la iveală că CFM a fost delapidată în ultimul deceniu de peste 1,5 miliarde de lei. Întreprinderea se află acum în prag de faliment.

„Prejudiciile din cauza utilizării ineficiente a combustibilului doar în doi ani se ridică la 23 de milioane de lei. Din cauza obiectelor nefinisate compania a pierdut 64 de milioane de lei. Lucrările lăsate de izbeliște pe tronsonul de cale ferată Cahul-Giugiulești au adus pierderi de 502 milioane de lei. Cheltuieli neîntemeiate – 20 de milioane de lei; casări dubioase – 1,5 milioane de lei de lei; cazuri de administrare eficientă – 59 de milioane de lei; contracte dubioase – prejudicii de 25 de milioane de lei, transport fără bilete – peste 132 de milioane de lei. De asemenea, CFM a trebuit să achite diferite penalități de 10,5 milioane de lei”, se arata în raportul comisiei.

Muncitorii se plâng că nu primesc salarii de luni întrengi. Anterior, angajații Întreprinderii de Stat Calea Ferată a Moldovei au protestat în fața instituției, a Parlamentului, la Guvern dar și la Președinție. Atunci, muncitorii au cerut să le fie achitate salariile care întârziau de mai bine de trei luni. Subiectul datoriilor de la CFM a fost discutat și la Consiliul Suprem de Securitate.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!