Liderii Uniunii Europene au decis să interzică companiilor aeriene din Belarus să efectueze curse către blocul comunitar. Acest lucru rezultă din documentul aprobat în urma summitului  desfășurat astăzi. Hotărârea a fost publicată de secretarul de presă al președintelui Consiliului European Barend Leits pe Twitter, scrie tvrain.ru.

Până la aceasta, Guvernul lituanian a interzis aeroporturilor locale să primească și să trimită zboruri pe teritoriul Belarusului. Acest lucru a fost anunțat de ministrul comunicațiilor și transporturilor Marius Skuodis, relatează Delfi. Interdicția va intra în vigoare pe 25 mai, scrie tvrain.ru.

Anterior, compania aeriană letonă „airBaltic” și maghiara „Wizz Air” au refuzat să zboare peste teritoriul Belarusului. Companiile aeriene ruse continuă să zboare prin spațiul aerian al Belarusului, ca de obicei, a declarat pentru Interfax Agenția Federală de Transport Aerian.

Diplomații europeni au declarat că la ședința Consiliul European va lua în considerație impunerea unor noi sancțiuni împotriva Belarusului. Printre acestea se numără interzicerea zborurilor peste teritoriul țării, aterizarea aeronavelor companiei aeriene de stat „Belavia” pe teritoriul UE și încetarea completă a legăturilor de transport cu Belarus.

Cu o zi înainte, un zbor operat de „RyanAir” pe cursa Atena – Vilnius a aterizat forțat pe aeroportul din Minsk sub pretextul că nava ar fi fost minată. La bordul avionului se afla fostul redactor-șef NEXTA, Roman Protasevici, inclus pe lista teroriștilor din Belarus. Protasevici și concubina lui au fost reținuți, din acel moment, locul aflării lor este necunoscut.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!