/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și spioni deghizați în mecanici. Tancurile Abrams, retrase de pe front

/INFOGRAFIC/ Important. Alegătorii care vor să voteze în localitatea unde se vor afla efectiv în ziua alegerilor parlamentare anticipate pot să-și declare noul loc de ședere

missing
25 mai 2021, ora 17:23

Cetățenii care nu au domiciliul/reședință în localitatea în care se vor afla în ziua alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, pot depune o cerere privind declararea locului nou de ședere și va fi înscris în lista electorală de bază. 

Prom-LEX  explică că, de exemplu, dacă ai domiciliu sau reședință valabilă la Telenești, dar locuiești efectiv și dorești să votezi la Chișinău, atunci este necesar doar să depui în acest sens o declarație la pretură(sau la Primărie pentru orice altă localitate).

Cine poate depune declarația:

  • Persoanele care stau la chirie dar nu au domiciliu sau reședință valabilă în localitatea în care vor să voteze;
  • Alegătorii care nu au nici domiciliu, nici reședință valabilă, dar doresc să voteze în localitate în care se vor afla efectiv în ziua alegerilor;
  • Orice altă categorie de cetățeni cu drept de vot care au certitudinea că în ziua alegerilor vor vota la o altă secție de votare decât conform domiciliului sau reședinței valabile.

Unde se depune declarația de ședere:

Declarația se depune personal de către alegător la autoritatea administrației publice locale (primărie sau pretură) din localitatea unde dorește să voteze.

Ce documente trebuie să depui:

  1. Declarația de ședere (o poți descărca aici);
  2. Actul de identitate original și în copie.

Când poți depune declarația:

Până la data de 10 iunie 2021, inclusiv.

Unde vei putea vota:

Prin această procedură, alegătorul va fi înscris în lista electorală de bază a secției de votare conform locului de ședere declarat și își va putea exercita dreptul la vot la secția de votare respectivă.

Cum verifici dacă declarația de ședere a fost acceptată și unde ești inclus în listele electorale de bază:

Utilizezi platforma https://verifica.cec.md/

Important! Declarațiile depuse pentru scrutinele anterioare nu mai sunt valabile.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram