/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Zeci de grădinițe își închid temporar ușile în timpul verii. Patru soluții alternative pentru părinții care muncesc

missing
25 mai 2021, ora 11:49

Vara este o perioadă de grea încercare pentru părinții copiilor de vârstă preșcolară. Deoarece grădinițele își închid, de obicei, ușile pentru cel  puțin o lună de zile, aceștia se pomenesc în impas când trebuie să decidă în grija cui să îi lase pe cei mici. Soluții alternative există o mulțime, însă aproape toate sunt destul de costisitoare. 

Potrivit datelor preliminare ale autorităților municipale, în această vară, cel puțin 25 din cele 135 de grădinițe din Chișinău își vor sista temporar activitatea. Cinci dintre ele se vor închide în luna iunie, iar alte 20 – în iulie. În majoritatea se vor face lucrări de reparații capitale ori va fi renovat blocul alimentar, susțin responsabilii de la Primărie.

Primarul Capitalei, Ion Ceban susține că le-a cerut responsabililor de la Educație să asigure copiii „trimiși forțat în vacanță” cu locuri în alte grădinițe. L-am întrebat pe șeful interimar al Direcției municipale de Educație, Andei Păvăloi cum se va face, la modul practic, transferul de la o grădiniță la alta și mai ales dacă vor fi acceptați toți copiii.

Andrei Păvăloi ne-a explicat că părinții, care au fost deja anunțați de către administrația grădinițelor pe care le frecventează copiii lor, despre suspendarea temporară a activității instituției, ar trebui deja să scrie o cerere prin care să solicite transferul către o alta.

„Părinții trebuie să solicite administrației grădiniței lista instituțiilor de învățământ preșcolar din regiune la care ar putea merge. După ce directorul stabilește unde se face repartiția, aceștia pot scrie o cerere oficială, după care are loc transferul propriu – zis”, a precizat șeful interimar al Direcției municipale de Educație.

Părinții care nu reușesc să obțină un răspuns afirmativ, sunt îndemnați să scrie o cerere Direcției municipale de Educație, care promite să intervină, pentru a identifica soluții.

De asemenea, cei mici ar putea fi pur și simplu transferați într-o altă grupă a aceleiași instituții de învățământ. Acest lucru va fi însă posibil doar în cazurile în care în grădiniță se fac lucrări ușoare și mai puțin periculoase, care permit prezența fizică a copiilor.

Există însă și alte soluții alternative, ce-i drept, majoritatea destul de scumpe. Printre ele, o bonă, un centru educațional sau o grădiniță privată.

Serviciile unei bone

Bonele pot lucra un anumit număr de ore pe zi sau pot fi angajate în regim full time. Atunci când alegi o bonă pentru copilul tău, este important să iei în calcul experiența de lucru pe care o deține, la fel ca și calitățile ei personale. Salariul unei bone poate varia în funcție de pregătire, timpul petrecut alături de copil, dar și sarcinile care îi revin. Așadar, sunt o opțiune destul de bună atât pentru părinții care muncesc doar câteva ore pe zi, cât și pentru cei care petrec la muncă întreaga zi. Pe site-urile agențiilor de recrutare a bonelor de la Chișinău, prețurile variază între 3500 și 6000 de lei pe lună. Bonele angajate cu program part – time pot fi plătite pe oră, prețurile ajungând și la 100 de lei, în cazul bonelor cu automobil.

Centre educaționale sau de dezvoltare timpurie

Centrele educaționale sau de dezvoltare timpurie sunt probabil o opțiune potrivită pentru părinții cu un program de muncă part – time, deoarece acestea oferă de regulă servicii de până la câteva ore pe zi. Aici, cei mici pot face o mulțime de cursuri, începând cu arte plastice, arta vorbirii, limba engleză și încheind cu logopedie, muzică și coregrafie.

Partea cea mai bună a acestei opțiuni este că multe dintre centrele educaționale acceptă copiii mai mici de 2 ani, iar multe dintre ele oferă posibilitatea de a studia atât în limba română, cât și în limba rusă.

Prețurile variază de la câteva zeci de lei (dacă se achită per oră), până la câteva sute sau în jur de 3500 de lei (cu achitare lunară), în funcție vârsta copilului, precum și de programul ales.

Grădinițele private

Grădinițele private sunt varianta ideală pentru părinții care muncesc întreaba zi. Majoritatea își deschid ușile înainte de ora 09:00 dimineața și oferă celor mici ocupații din cele mai diverse, trei mese pe zi și două gustări, iar prețurile variază între 3500 de lei și peste 6 mii de lei pentru un program full time. Există și opțiunea de a frecventa grădiniță până la prânz, în acest caz, costurile se reduc aproximativ în jumătate.

Vacanța la bunici

O vacanță la bunici este întotdeauna un motiv de bucurie pentru cei mici! Dacă aveți bunici în grija cărora să vă lăsați copiii, este o variantă ideală, care ar face fericită pe toată lumea.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram