/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 801: Atac la Harkov. Autoritățile din Kiev îndeamnă oamenii să nu meargă la biserică de Paște

Primele declarații ale partenerei lui Roman Protasevici. A recunoscut că a publicat date cu caracter personal ale angajaților MAI din Belarus

missing
26 mai 2021, ora 10:16

Autoritățile din Belarus o suspectează pe partenera fostului redactor-șef NEXTA, Roman Protasevich, Sofia Sapega, cetățeancă a Federației Ruse, de organizarea revoltelor în masă și acțiunilor de grup care încalcă grav ordinea publică. O sursă familiarizată cu materialele cazului a spus despre aceasta pentru Novaia Gazeta.

Sursa citată scrie că ieri Sapega a fost audiată în prezența unui avocat de serviciu la Departamentul Principal de Investigații al Comitetului de Investigații. Avocatului ei, Aleksandr Filanovici, nu a avut acces la audieri. După aceasta, tânăra a fost transferată din secția de izolare de pe strada Akrestsin la Centrul de Detenție Preventivă KGB.

Dacă vinovăția acesteia va fi demonstrată, ea riscă până la 15 ani de pușcărie.

Un canal de telegram pro-guvernamental a publicat un videoclip cu interogatoriul Sofiei Sapega, arestată la Minsk. Acolo ea mărturisește în fața camerei de luat vederi că a administrat canalul de telegram „Cartea Neagră a Belarusului”, care a publicat datele cu caracter personal ale angajaților Ministerului de Interne din Belarus.

Sofia Sapéga are cetăţenie rusă şi studiază Dreptul la Universitatea Europeană de Ştiinţe Umane (EHU), fondată la Minsk în 1992 şi constrânsă în anul 2004 să-şi transfere activitatea în Lituania vecină

Duminică, un avion de vânătoare MiG-29 a decolat pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla Roman Protasevici, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă, și obligată să aterizeze pe aeroportul din Minsk. La aterizare, jurnalistul Roman Protasevici a fost arestat.

Aeronava Ryanair efectua o cursă Atena – Vilnius. Mai avea 2 minute până să iasă din spațiul aerian al Belarusului când a fost interceptată de un avion militar MiG-29 și redirecționată către Minsk. Motivul oferit ulterior: o alertă – falsă – privind existența unei bombe la bord.

Tânărul Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, este fondatorul unui canal pe aplicația Telegram, Nexta, care a devenit una dintre principalele surse de știri despre reprimarea manifestațiilor împotriva lui Aleksandr Lukașenko.

Agerpres scrie că alte patru persoane aflate la bordul avionului au rămas la Minsk. Printre acestea se numără şi partenera lui Protasevici, Sofia Sapéga, care a fost arestată împreună cu el, potrivit universităţii unde ea este studentă.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram