/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Tihanovskaia anunță noi proteste în Belarus, după blocarea spațiului aerian și reținerea jurnalistului Protasevici

missing
26 mai 2021, ora 12:32

Lidera opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, a anunțat că începe pregătirile pentru o nouă fază de proteste în urma ultimelor evenimente care au loc în republică. Mai exact este vorba aterizarea forțată a avionului „Ryanair” pe aeroportul din Minsk, reținerea jurnalistului Roman Protosevici și a partenerei acestuia, care se aflau la bord și blocarea spațiului aerian. 

Într-o secvență video ce a fost publicată miercuri pe Youtube, Svetlana Tihanovskaia și consilierii acesteia au declarat că Belarus s-a transformat într-un punct negru pe harta lumii, regimul este pe cale de a se izola total, iar belarușii trebuie să fac tot posibilul pentru a opri violențele și a organiza noi alegeri. În acest sens, lidera opoziției a precizat că urmează a fi organizate noi proteste în republică.

Vedeți mai jos mesajul integral al Svetlanei Tihanovskaia și al membrilor care fac part din oficiul acesteia: 

„Noi, Oficiul Svetlana Tihanovskaia, Consiliul de coordonare, Direcția populară anti-criză, sediul central de la Tsepkalo, Bypol și alte forțe democratice, suntem de părere că urmare a acțiunilor necugetate ale regimului ilegitim, Belarus s-a transformat într-un „punct negru” pe harta lumii.

Regimul este pe punctul de a se izola total – ca niciodată. Uniunea Europeană, SUA, Marea Britanie, Japonia, Canada și alte țări acționează deja și fac tot posibilul să ne ajute pe noi, belarușii.

Și noi înșine, belarusii, trebuie să facem tot posibilul pentru a elibera prizonierii politici, a opri violența și a organiza alegeri corecte. Trebuie să acționăm – fereastra oportunității este deschisă. Nu mai este nimic de așteptat – teroarea trebuie oprită definitiv. Începem să ne pregătim pentru o nouă fază activă a protestului”.

În urma acestor acțiuni, membrii oficiului Svetlanei Tihanovskaia au discutat despre:

• creșterea presiunii internaționale și a măsurilor concrete ca răspuns la acțiunile lui Lucașenco;
• interacțiunea cu oficialii din Belarus și extinderea acestui contact;
• constituirea unei structuri a mișcării partizane în interiorul Belarusului;
• inițierea unui proiect privind amnistia și reabilitarea protestatarilor.


Duminică, un avion de vânătoare MiG-29 a decolat pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla Roman Protasevici, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă, și obligată să aterizeze pe aeroportul din Minsk. La aterizare, jurnalistul Roman Protasevici a fost arestat.

Aeronava Ryanair efectua o cursă Atena – Vilnius. Mai avea 2 minute până să iasă din spațiul aerian al Belarusului când a fost interceptată de un avion militar MiG-29 și redirecționată către Minsk. Motivul oferit ulterior: o alertă – falsă – privind existența unei bombe la bord.

Tânărul Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, este fondatorul unui canal pe aplicația Telegram, Nexta, care a devenit una dintre principalele surse de știri despre reprimarea manifestațiilor împotriva lui Aleksandr Lukașenko.

Agerpres scrie că alte patru persoane aflate la bordul avionului au rămas la Minsk. Printre acestea se numără şi partenera lui Protasevici, Sofia Sapéga, care a fost arestată împreună cu el, potrivit universităţii unde ea este studentă.

Primele declarații ale partenerei lui Roman Protasevici. A recunoscut că a publicat date cu caracter personal ale angajaților MAI din Belarus

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram