/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

În timp ce UE a impus noi sancțiuni împotriva Belarus, PSRM se arată deranjat că și R. Moldova ar putea întreprinde asemenea acțiuni

missing
27 mai 2021, ora 13:36

Fracțiunea Partidului Socialiștilor se arată îngrijorată și spune că persistă riscul ca Republica Moldova să fie atrasă în lista țărilor care merg cu sancțiuni împotriva Republicii Belarus, asta în timp ce Uniunea Europeană deja a luat măsuri în acest sens. 

În cadrul unui briefing de presă la Parlament, pe 27 mai curent, deputatul socialist Petru Burduja a declarat că pe 25 mai, o bancă comercială din țară a venit cu un comunicat de presă prin care a informat persoanele fizice și juridice ale instituției financiare că biroul trezoreriei SUA pentru controlul activelor străine a modificat politica cu privire la nouă companii sancționate din Belarus.

„Astfel informează că după data de 3 iunie 2021 există riscul, în cazul în care sunt anumite contracte cu companiile menționate din Belarus, să fie blocate mijloacele transferate către acestea”, a spus deputatul.

Petru Burduja a tras un semnal de alarmă și a spus că ar putea fi afectate relațiile economice dintre Republica Belarus și Republica Moldova, iar drept urmare vor avea de suferit cetățenii. Deputatul s-a adresat șefei statului, Maia Sandu, în care a cerut să întreprindă acțiuni pentru a nu implica țara noastră în acest „scandal internațional”.

Liderii europeni au aprobat luni seara impunerea de noi sancțiuni împotriva Belarusului, căruia îi cer eliberarea imediată a activistului Roman Protasevici și a prietenei acestuia, Sofia Sapega, arestați duminică în urma deturnării la Minsk, sub un fals pretext, a avionului în care călătoreau pe ruta Atena – Vilnius, scrie digi24.ro.

Într-o declarație adoptată luni seara, șefii de stat și de guvern din UE cer impunerea de sancțiuni atât împotriva unor „entități”, cât și a unor persoane particulare din Belarus.

Avioanele companiilor din Belarus nu vor mai avea voie să zboare în spațiul aerian al Uniunii Europene și nici nu vor avea acces pe aeroporturile din UE.

De asemenea, avioanele companiilor din UE vor evita să zboare în spațiul aerian al Belarusului.

Liderii europeni cer, de asemenea, Organizației Internaționale a Aviației Civile să deschidă de urgență o anchetă asupra acestui „incident fără precedent și inacceptabil”.

Un alt punct al declarației arată că liderii europeni sunt solidari cu Letonia în urma „expulzării nejustificate” a diplomaţilor săi acreditaţi la Minsk.

Este o declarație de principiu adoptată de liderii europeni, detaliile concrete ale măsurilor luate împotriva Minskului urmând să fie stabilite de oficiali, diplomați și juriști în perioada următoare.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram