/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și spioni deghizați în mecanici. Tancurile Abrams, retrase de pe front

/VIDEO/ Consilierii municipali PAS solicită convocarea de urgență a CMC, după majorarea impozitului pe bunurile imobiliare

missing
27 mai 2021, ora 12:08

Consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) solicită convocarea de urgență a ședinței CMC pentru revizuirea majorării impozitului pentru bunurile imobiliare. De asemenea, cer să fie revizuite „cheltuielile de lux” pentru proiecte ca havuzurile. Mai mult decât atât, consilierii  susțin că mai multe întreprinderi municipale ar pregăti majorarea tarifelor și pentru alte servicii.

„Anume în proiectul bugetului a fost inclusă această majorare de la 0,1% până la 0, 185 % din costul imobilului astfel încât practic s-a dublat plata pentru impozit. Primăria în frunte cu Ion Ceban nu conștientizeză cât este de gravă situația economică în Capitală”, a declarat Vasile Grădinaru, președintele PAS în CMC.

Roman Roșca, secretarul fracțiunii PAS în CMC, susține că aceasta nu ar fi ultima majorare în municipiul Chișinău. Potrivit alsului local, unele întreprinderi municipale cum ar fi Apă Canal și Regi Autosalubritate pregătesc noile tarife pentru serviciile prestate.

„Creșterea impozitului pentru bunurile imobiliare nu este ultima creștere pe care și-a propus-o să  o facă Ion Ceban și PSRM din CMC. În cadrul Apă Canal Chișinău, deja se discută planul de majorare a tariflui pentru apă și canalizare. Cei de la Autosalubritate deja pregătesc noua grilă de majorare și achitatre a serviciului de evacuare a deșeurilor pentru a acoperi creditul de 9 milioane de euro luat de la BERD. Mai mult ca atât, se pregătește și în curând va fi pe masa consilierilor un proiect de decizie privind majorarea tarifului la transportul public.

În loc să înlăture scheme de corupție și delapidare care ca o adevărată caracatiță au pus mâna pe întreprinderile municipate, tot ce știu ei să majoreze tarifele. Motivul pentru care au fost majorate tarfiul este deficitul bugetului municipal Chișinău care este de circa 1, 2 miliarde de lei sau 26 % din valoarea bugetului”, susține Roman Roșca.

În cadrul conferinței de presă, cei doi consilier au venit cu un apel către edilul Ion Ceban în care solicită să convoace de urgență ședința CMC în care să fie dezbătut subiectul privind ajustarea tarifeului pentru impozitul pe bunurile imobile.

„Noi facem apel către Ion Ceban ca să convoace de urgență ședința Consiliului Municipal Chișinău în care să revizuim bugetul astfel în cât mai multe din asemenea greșeli cum ar fi creșterea impozitului pentru bunuri să fie ajustate. Solicităm repetat convocarea de urgentă a ședintei CMC, atunci când iti este foame nu iti arde a bazine”, a spus în încheiere liderul fracțiunii PAS în CMC, Vasile Grădinaru.

Amintim că, unii locuitori ai Capitalei au găsit în cutia poștală avizul de plată a impozitului pe apartament sau casă… cu suma dublă. Mai mult, acum, cetățenii nu pot achita banii în două rate, iar termenul limită este până pe 30 iunie. Oamenii spun că au obosit deja de scumpirile bunurilor și serviciilor de tot felul, precizând că îi afectează mult, în special în această perioadă pandemică.

Decizia Consiliului Municipal a fost aprobată, în urma modificărilor la legislația fiscală, votate de Parlament, în 2020, la inițiativa Cabinetului de miniștri condus de Ion Chicu.

Astfel, începând cu anul 2021, 30 iunie este termenul limită de achitare a impozitului pe bunurile imobiliare și nu se mai aplică reducerea de 15% pentru achitarea până la 30 iunie a sumei integrale a impozitului calculat pe bunurile imobiliare. Printre cei care sunt scutiți de această plată se numără pensionarii, persoanele cu dizabilități din copilărie și dizabilități medii, precum și participanții la război.

/VIDEO/ Unii chișinăuieni au primit avizul de plată cu suma dublă a impozitului pe locuințe

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram