În timp ce unele centre de vaccinare din Capitală, de obicei, imunizează zilnic câte 70-80 de persoane, un medic de familie din raionul Hîncești a vaccinat, ieri, peste 110 oameni. Astfel, Svetlana Todorov din satul Sărata Galbenă a devenit lider pe țară la rata acoperirii cu vaccin, reușind să administreze serul la peste 30 la sută din pacienții săi. Femeia spune, însă, că nu îi este deloc ușor să convingă oamenii să se vaccineze, întrucât aceștia mai degrabă cred în informațiile neverificate de pe internet, decât în ceea ce spun specialiștii.

Așa își începe diminețile medicul de familie și cele trei asistente din satul Sărata Galbenă, raionul Hîncești. Și până acestea sună la fiecare pacient în parte și îi explică când, cum și de ce trebuie să vină la vaccinare, afară deja se formează un rând de oameni.

De când a început vaccinarea, localitatea a reușit să atingă adevărate recorduri la acest capitol. De exemplu, Centrul de Sănătate a imunizat 14% din pacienții săi, satul devenind lider pe țară la vaccinare, iar medicul de familie Svetlana Todorov, care are cabinet individual, a reușit de două ori mai mult și a vaccinat aproape 30 la sută din pacienții care i-au fost repartizați. Aceasta este, la fel, o performanță pentru Moldova.

Femeia recunoaște, însă, că nu îi este deloc ușor să convingă oamenii să se vaccineze, întrucât aceștia mai degrabă cred în informațiile neverificate de pe internet, decât în ceea ce le spun specialiștii.

Și asistentele medicale povestesc că deseori se confruntă cu neîncrederea populației.

Iar pentru a vaccina cât mai multe persoane, inclusiv și bătrânii cărora le este greu să vină până la cabinet, doamna Svetlana, echipată cu toate cele necesare și cu vaccinul într-un frigider portativ, pornește prin sat.

Astfel, a ajuns și la doamna Eugenia, o pensionară de 70 de ani, care trăiește împreună cu soțul său și se deplasează cu dificultate.

Potrivit doctoriței, în localitate, oamenii sunt marcați până acum și de consecințele pandemiei, fapt care îi motivează să se vaccineze. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în topul raioanelor cu cea mai mare rată de acoperire cu vaccin mai sunt Rezina, Florești, Cimișlia, Orhei, dar și municipiul Bălți. La polul opus, însă, se află Taraclia, Vulcănești, Ceadîr-Lunga și Comrat. Responsabilii de la ANSP afirmă că, în general, în Găgăuzia, oamenii sunt mai puțin receptivi la imunizare. Medicii din Comrat nu sunt, însă, de acord cu acest lucru.

Totuși, șefa Centrului de Sănătate din Comrat ne-a spus că, în zilele obișnuite, sunt vaccinate în jur de 50 de persoane.

Potrivit datelor oficiale, până acum, în țară, au fost vaccinate peste 350 de mii de persoane, ceea ce ar însemna circa 7% din numărul total al populației. Mai mult de 50 de mii dintre aceștia au primit deja și a doua doză de ser.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!