Platforma DA anunță că s-a adresat la Procuratura Generală cu o plângere, în care solicită verificarea procedurii de creditare din 2018 în cadrul ASP și pornirii dosarului penal pe abuz de serviciu din partea conducerii Agenției și pe neglijența în serviciu a funcționarilor din Guvern.

Totodată, Platforma DA cere Guvernului și Cancelariei de Stat informații privind creditarea Agenției Servicii Publice (ASP), în special privind lista bunurilor gajate.

Alexandr Slusari spune că ceea ce se întâmplă la Agenția Servicii Publice este extrem de grav, ASP a refuzat să-i prezinte informația detaliată privind atragerea resurselor creditare în 2018, inclusiv despre băncile, care au acordat credite, volumul și valoarea gajului și scadența creditelor, referindu-se la faptul că informația este „confidențială”. „Conducerea ASP a încălcat astfel art. 21, alin. (3) al legii despre statutul deputatului în Parlament, care prevede că orice persoană oficială este obligată, la legitimarea deputatului, să-i pună la dispoziția informația necesară fără concordanțe și permisiuni suplimentare, cu excepția informației ce reprezintă secret de stat”, a menționat acesta.

În context, deputatul a menționat că creditele ASP urmează să fie rambursate din mijloacele financiare încasate de la populație și agenți economici pentru serviciile publice prestate și societatea are tot dreptul să cunoască cum sunt cheltuiți banii ei.

„Din răspunsul ASP oferit la demersurile anterioare ale Platformei DA,reiese că decizia privind accesarea creditelor a fost aprobată doar de către Consiliul Agenției, ceea ce contravine art. 12, p. 6) al Statului Instituției publice „Agenția Servicii Publice”, care prevede că Consiliul aprobă atragerea şi administrarea mijloacelor suplimentare, inclusiv a fondurilor donatorilor şi creditelor, în mărimea stabilită de FONDATOR, pentru asigurarea activităţii Agenției. Amintim că fondatoare a ASP este desemnată, în conformitate cu HG 14/2017 din 22.05.2017, Cancelaria de Stat”, a adăugat deputatul.

În legătură cu acest subiect, serviciul de presă al Agenției Servicii Publice a declarat pentru tv8.md că va publica în curând mai multe informații pe pagina instituției.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!