/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Platforma DA s-a adresat la Procuratură și a cerut pornirea unui dosar „pentru abuz în serviciu” din partea conducerii ASP 

28 mai 2021, ora 10:05

Platforma DA anunță că s-a adresat la Procuratura Generală cu o plângere, în care solicită verificarea procedurii de creditare din 2018 în cadrul ASP și pornirii dosarului penal pe abuz de serviciu din partea conducerii Agenției și pe neglijența în serviciu a funcționarilor din Guvern.

Totodată, Platforma DA cere Guvernului și Cancelariei de Stat informații privind creditarea Agenției Servicii Publice (ASP), în special privind lista bunurilor gajate.

Alexandr Slusari spune că ceea ce se întâmplă la Agenția Servicii Publice este extrem de grav, ASP a refuzat să-i prezinte informația detaliată privind atragerea resurselor creditare în 2018, inclusiv despre băncile, care au acordat credite, volumul și valoarea gajului și scadența creditelor, referindu-se la faptul că informația este „confidențială”. „Conducerea ASP a încălcat astfel art. 21, alin. (3) al legii despre statutul deputatului în Parlament, care prevede că orice persoană oficială este obligată, la legitimarea deputatului, să-i pună la dispoziția informația necesară fără concordanțe și permisiuni suplimentare, cu excepția informației ce reprezintă secret de stat”, a menționat acesta.

În context, deputatul a menționat că creditele ASP urmează să fie rambursate din mijloacele financiare încasate de la populație și agenți economici pentru serviciile publice prestate și societatea are tot dreptul să cunoască cum sunt cheltuiți banii ei.

„Din răspunsul ASP oferit la demersurile anterioare ale Platformei DA,reiese că decizia privind accesarea creditelor a fost aprobată doar de către Consiliul Agenției, ceea ce contravine art. 12, p. 6) al Statului Instituției publice „Agenția Servicii Publice”, care prevede că Consiliul aprobă atragerea şi administrarea mijloacelor suplimentare, inclusiv a fondurilor donatorilor şi creditelor, în mărimea stabilită de FONDATOR, pentru asigurarea activităţii Agenției. Amintim că fondatoare a ASP este desemnată, în conformitate cu HG 14/2017 din 22.05.2017, Cancelaria de Stat”, a adăugat deputatul.

În legătură cu acest subiect, serviciul de presă al Agenției Servicii Publice a declarat pentru tv8.md că va publica în curând mai multe informații pe pagina instituției.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram