/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Sistemul bancar a reușit să recupereze volumul creditelor acordate, după criza din 2014, spune un expert economic

missing
28 mai 2021, ora 08:01

După criza din 2014, provocată de jaful din sistemul bancar, băncile din Republica Moldova abia acum în luna mai au reușit să atingă maxima istorică de acum șapte ani în ceea ce privește volumul creditelor oferite.

Despre aceasta a declarat expertul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță”.

Suma creditelor au ajuns la 47,9 miliarde de lei, similar cu maxima din octombrie 2014, când erau 48 de miliarde de lei. Pe întregul sistem financiar, care cuprinde sectorul bancar nebancar, volumul creditelor acordate până în prezent se ridică la 59 de miliarde de lei.

Expertul a spus atunci când vorbim că am ajuns la nivelul din 2014, nu trebuie să uităm că avem o valoare a leului diferită. Astfel, la situația reală din 2014, când creditele din sistemul bancar au ajuns la 37% din PIB, Republica Moldova va ajunge în cel mai bun caz peste 2-3 ani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram