Ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, critică decretul semnat de șefa statului, Maia Sandu, privind revocarea din funcție a președintelui Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, care a fost numit în această funcție în septembrie 2020 printr-un document semnat de fostul președinte Igor Dodon.
„Nici nu știu, politic parcă ar trebuie să mă bucur de prostia celor de la Președinție care nu fac altceva decât să-și deconspire nimicnicia de dragul PR-ului sau altor scopuri”, a declarat acesta.
În context, Nagacevschi a mai spus că „statul de drept nu are nicio legătură cu revocarea unor decrete de numire a unor persoane în funcție sau cu analiza de către o instituție neutră a legalității și temeiniciei actelor emise de organul de urmărire penală sau instanța de judecată. Parlamentul a gafat de mai multe ori, fapt ce i-a afectat legitimitatea. Avem alegeri anticipate. Avem soluția Curții Constituționale pe cazul revocării Domnicăi Manole, care vorbește clar despre ,,fraudarea Constituției”, atentat la esența Constituției și tentative de reconfigurare a sistemului de checks and balances”.
Vineri, 28 mai, șefa statului, Maia Sandu, a semnat decretul privind revocarea lui Vladislav Clima din funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, numit anterior printr-un decret semnat de fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.
Vladislav Clima susține că va contesta decretul președintei țării, Maia Sandu, privind revocarea sa de la șefia Curții de Apel Chișinău, așa cum prevede documentul semnat vineri, 28 mai de șefa statului. Clima are la dispoziție 30 de zile să o facă.
Vladislav Clima a fost numit la conducerea Curții de Apel Chișinău pe data de 2 septembrie 2020, prin decretul semnat de Dodon.
Vladislav Clima este judecător din 2006. El a activat în cadrul Judecătoriei Ciocana, fiind și vicepreședinte al instanței. El este magistrat la CA Chișinău din 2017. ZdG a scris în 2018 despre cum a crescut averea acestuia de când a devenit magistrat. În noiembrie 2019, Clima a făcut parte din completul de judecători care a suspendat hotărârea CSM prin care judecătorul CSJ Oleg Sternioală a fost lipsit de imunitate, fiind ulterior reținut. În iunie 2018, el a fost unul dintre magistrații care au menținut decizia primei instanțe, prin care alegerile locale din mun. Chișinău nu au fost validate. Totodată, în octombrie 2019, Clima, alături de alți doi magistrați, a anulat decizia CSM prin care Oleg Melniciuc, primul judecător trimis în judecată pentru îmbogățire ilicită, a fost suspendat din funcție.
Amintim că anterior, fostul deputat comunist și activist civic Grigore Petrenco a solicitat președintei Maia Sandu să revoce sau să anuleze decretul prin care magistratul Vladislav Clima a fost numit, în septembrie 2020, președinte al Curții de Apel Chișinău. Atunci, Petrenco a expediat o solicitare către Președinție.