/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ #HaiLaTeatru. Elena Frunze-Hatman, actriță la „Alexei Mateevici”: O lume fără artă ar fi o lume mult mai rece și rigidă

02 iunie 2021, ora 18:00

Teatrul pentru ea înseamnă comunicare, salvare și hrană spirituală. Elena Frunze-Hatman, actrița teatrului „Alexei Mateevici” din Chișinău consideră că misiunea actorului este de a educa omenirea, iar teatrul este o oglindă a societății. Potrivit ei, o lume fără artă ar fi o lume mult mai rece și rigidă.

O să zic aproape ca fiecare copil, fac actorie pentru că atunci când eram mică îmi doream dintotdeauna să vorbesc cu oamenii, nu mi-a fost frică să comunic cu oamenii și apoi este sacră misiunea actorului, de a comunica omenirii sau de a lumina omenirea, de a educa lumea și de a comunica lucruri frumoase dar și mai puțin frumoase despre societățile sau despre realitățile în care noi ne regăsim. Pentru a face o lume mai bună împreună”, spune actrița.

Artista menționează că fiecare rol pe care îl interpretează un actor are un impact imens asupra propriei persoane: „Îl iei pe bune, citești, te hrănești cu acea informație despre personaj pentru a putea interpreta acel personaj, e nevoie să-i cunoști trecutul, viitorul, biografia afectivă, respectiv ne marchează de fiecare dată.

Practic am rămas fără aer”, spune Elena Frunze-Hatman cu referire la pandemie și la perioada dificilă pentru societate, dar mai ales pentru oamenii de artă. „În prezent, se întâmplă un lucru foarte interesant, de parcă te temi să trăiești fericirea, pentru a nu suferi iar dezamăgiri. E o chestie cu o doză de rezervă, dar o trăim din plin, este această râvnă și dorință incontestabilă și din partea spectatorului, și din partea actorului de a comunica, de a se auzi, de a spune adevăruri dureroase, dar și mai puțin dureroase, frumoase, dar și mai puțin frumoase, despre noi, oamenii”, a adăugat actrița.

Totodată, speră ca după pandemie oamenii să devină mai solidari în situație de criză și nu numai. Actrița își mai dorește ca mesajele actorilor să fie auzite nu doar de spectatori, dar și de autorități, așa încât cultura să devină o prioritate: „Din păcate, cultura în R. Moldova este concepută ca un lucru mai puțin important și nu se acordă un sprijin adecvat, atât financiar cât și emoțional acestui domeniu.”

„Energia dintre actor și spectator înseamnă aerul, pulsul, comunicarea”, spune actrița. Aceasta mai adaugă că dacă nu ar exista energia dintre actor și spectator, lumea nu ar mai veni la teatru, respectiv un actor nu și-ar mai duce misiunea, respectiv lumea ar fi mult mai rigidă, mult mai rece și nu s-ar auzi și nu s-ar privi în oglindă, deoarece teatrul este o oglindă a societății.

„Veniți la teatru, fără teamă, chiar dacă suntem în contextul pandemic, să ne îmbrățișăm virtual sau măcar la nivel de vorbe și de mesaje”, este mesajul și îndemnul actriței pentru tine, drag spectator!

#HaiLaTeatru

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram