/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Confederația Națională a Sindicatelor propune reexaminarea cuantumului minim garantat al salariului

missing
03 iunie 2021, ora 13:04

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) propune partenerilor sociali de a reexamina cuantumul minim garantat al salariului, fiind stabilit în mărime de 3100 de lei, începând cu 1 iulie 2021. Despre aceasta se arată într-o scrisoare semnată Oleg Budza, președinte al CNSM, adresată premierului interimar Aureliu Ciocoi și lui Leonid Cerescu, președinte al Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova.

În acest sens, Oleg Budza consideră că este necesar ca partenerii sociali să inițieze consultări pentru a realiza o creștere mai mare a cuantumului salariului minim garantat în sectorul real, pe care Guvernul să o implementeze. Potrivit liderului sindical, în 2021 se constată situația când creșterea sumară anuală a indicelui prețurilor de consum şi a ratei de creștere a productivității muncii la nivel național nu asigură o creștere a cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real al economiei, având o evoluție negativă.

În scrisoarea adresată celor doi parteneri sociali, CNSM vine cu mai multe argumente cu privire la necesitatea majorării cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real pentru a nu permite diminuarea nivelului de trai al populației prin reducerea veniturilor salariale ale lucrătorilor. Mai mult, cuantumul minim garantat a fost stabilit în mărime de 2935 de lei doar începând cu 1 ianuarie 2021, față de 1 mai 2020, cum ar fi trebuit să fie în mod obișnuit. Aceasta a condus la pierderea lunară a venitului salarial al salariaților în mărime de 160 de lei sau 1280 de lei pentru 8 luni ale anului 2020.

„Garanțiile minime în domeniul salarizării sunt destul de reduse, fapt care nu asigură dreptul la un nivel decent de viață lucrătorilor și familiilor lor și nici nu stimulează ocuparea în Republica Moldova, dar contribuie la migrația forței de muncă peste hotare, ținând cont de nivelul de salarizare în alte țări. Republica Moldova, ratificând Carta Socială Europeană (revizuită), și-a asumat obligația de a respecta recomandarea care vizează mărimea salariului minim – 50-60% din salariul mediu pe economie. Astfel, ținând cont că în anul 2020 salariul mediu a constituit 8107,5 lei, ar urma ca cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real să fie de circa 4000 de lei.”, a subliniat Oleg Budza.

Actualmente, în conformitate cu prevederile Legii salarizării, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real se stabilește de Guvern, după consultarea partenerilor sociali. În acest sens, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real se reexaminează anual, în funcție de creșterea sumară anuală a indicelui prețurilor de consum și a ratei de creștere a productivității muncii la nivel național.

Conform datelor statistice, în anul 2021, în România, salariul minim brut este de 2 300 de lei românești sau circa 10 mii de lei moldovenești, depășind de circa 3,4 ori cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real din Republica Moldova; în Ucraina – 6000 de grivne sau circa 3900 de lei moldovenești; în Rusia – 12792 de ruble sau circa 3100 de lei moldovenești.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram