/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ #HaiLaTeatru. Dana Ciobanu, actriță la Geneza Art: „Un om lipsit de cultură este ca un copil crescut fără dragoste”

missing
03 iunie 2021, ora 18:00

Se descoperă pe sine și pe semenii săi prin teatru. Speră că cultura în R. Moldova va fi cândva apreciată la justa sa valoare.  Vorbim de actrița teatrului „Geneza Art” Dana Ciobanu care trăiește experiența actoriei prin propriul „eu”, iar fiecare spectacol reprezintă o șansă de a-și redescoperi sinele.

Spune că a ales să facă actorie pentru că e felul său de a descoperi esența umană, a înțeles asta trăind prin experiența actoriei, dar a ales instinctiv pentru că îi plăcea să fie în centru atenției.

„Teatrul pentru mine…sunt eu. Teatrul pentru mine este omul și șansa de a descoperi ce se ascunde sub noțiunea de om, respectiv șansa de a mă descoperi pe mine”, susține Dana Ciobanu.

Pandemia a fost o pauză foarte îndelungată, dureroasă și responsabilă. Fără muncă și repetiții constante este destul de greu să revii, mărturisește actrița. „Prima dată când am revenit după pandemie, m-am simțit ca la debut în scenă, foarte flămândă de energia publicului și foarte fragilă, pentru că doar exersând, jucând capeți putere”, spune Ciobanu.

Crede că după pandemie societatea se va îmbogăți, se va redescoperi, va găsi noi căi de a se exprima și că au loc multe schimbări la nivel de subconștient și a modalităților de expresie artistică. „Se întâmplă ceva la nivel chimic, arta nu are cum să stea în loc, va evolua, va deveni mai mult de atât”, a adăugat actrița.

Potrivit ei, domeniul cultural este un domeniu nedreptățit în Republica Moldova. „Oamenii de cultură fie ei pictori, fie ei scriitori, fie ei actori, interpreți sunt nedreptățiți din punct de vedere financiar, pentru că, în această țară cultura este sub preș, este cumva într-un veșnic surghiun, nu i se dă, nu i se acordă valoare omului de artă, nu i se acordă valoare artei în sine și nimeni nu investește în puterea pe care cultura poate să i-o aducă unei societăți. Oamenii nu cred în această putere”, afirmă cu regret Dana Ciobanu.

Actrița spune că pentru ea, arta este similară cu dragostea. „Un om lipsit de cultură, lipsit de experiență artistică fie prin teatru, prin muzică, prin pictură, orice tip de experiență artistică, este ca un copil crescut fără dragoste. Este același om, consumă, merge, se distrează, se culcă, se scoală, trăiește, moare, dar este lipsit de dragoste. Și noi simțim oamenii care sunt lipsiți de dragoste”, susține Dana Ciobanu.

Artista mai spune că fără implicarea autorităților în promovarea culturii, riscăm să ne transformăm în niște indivizi mediocri. Tot ea spune, că energia dintre actor și spectatorul său poate fi comparat cu circuitul energetic care se întâmplă la nivel de doi îndrăgostiți.

„Când cineva transmite un anumit tip de energie și celălalt se hrănește, trăiește cu asta și transmite un feedback, fără un feedback dintre actor și spectator, nu există dialog, comunicare, nu există dragoste. Cred în dragostea reciprocă și necesitatea unei energii reciproce dintre consumator și interpret, dintre actor și spectator. Și este practic baza cea mai importantă pentru creator, altfel rolul unui actor ar fi minor în cazul în care nu are un public. Și pe perioada pandemiei am simțit lipsa unui public și pot să afirm că te simți al nimănui, simți că nu ai nici un rost”, afirmă Ciobanu.

La final, aceasta ne îndeamnă pe toți să mergem și să descoperim teatrul. „Vreau să le spun tuturor celor care continuă să creadă în magia teatrului și în magia artei, să vină la teatru, să continue să ne furnizeze energie și noi la rândul nostru, vom transmite mingea dincolo, le vom transmite și noi lor energie, dragoste și modul nostru de a vedea lumea. E fascinant când coincide, e fascinant când reușești să schimbi o viziune pe durata unui spectacol, sau să pui o întrebare sau să răspunzi o întrebare, e fascinant dialogul, fie și la nivel energetic”, este mesajul și îndemnul actriței pentru tine, drag spectator!

#HaiLaTeatru

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram