Agenția Servicii Publice (ASP) a respins repetat acuzațiile aduse de către Platforma DA, ce țin de majorarea tarifelor, și spune că acestea nu corespund realității, au caracter eronat și fără niciun substrat factologic. 

Deputații Platformei DA au acuzat ASP că a majorat nejustificat tarifele la unele servicii. Președintele fracțiunii, Alexandr Slusari, a prezentat și care este diferența de preț, în cadrul unei conferințe de presă la Parlament, pe 14 mai curent.

Drept răspuns, ASP a menționat că s-au majorat tarifele la unele servicii, dar un factor important al nomenclatorului actualizat este menținerea intactă a tarifelor la serviciile de bază a ASP, în pofida faptului că aceste tarife nu reprezintă cheltuielile reale ale Agenției și sunt sub cost.

„Majorarea tarifelor se atestă la serviciile de urgență, fiind micșorat timpul de acordare al acestora. Iar tarifele la serviciile cu termenul obișnuit s-au păstrat, acordând posibilitatea solicitantului de a alege serviciul”, se arată într-un comunicat al ASP.

Reprezentanții instituției au reiterat că pentru serviciile sociale de bază prestate persoanelor fizice este prevăzută menținerea gratuității a acestora. Astfel, de exemplu, înregistrarea nașterii, decesului, eliberarea primului buletin de identitate al cetățeanului RM, determinarea apartenenței persoanei la cetățenia RM, etc. se efectuează cu titlu gratuit.

Amintim că Alexandru Slusari a inițiat un control parlamentar în legătură cu acest subiect și asta pentru că, potrivit lui, majorarea tarifelor afectează grav buzunarele oamenilor de rând, dar și golește conturile agenților economice.

Agenția de Servicii Publice a reacționat printr-un comunicat de presă la aceste acuzații. Reprezentanții instituției au afirmat că majorarea tarifelor a fost aprobată încă în luna decembrie de către Cabinetul de Miniștri. Acest lucru a avut loc pentru a ajusta taxele. În comunicat mai scrie că ultima majorare a tarifelor la serviciile cadastrale a avut loc în 2006, astfel că acestea nu ar acoperi cheltuielile instituției.

ASP a fost creată în anul 2017 prin comasarea întreprinderilor de stat „Cadastru”, „Camera Înregistrării” și „Serviciul Stării Civile”. În acel an, Guvernul spunea că în urma unificării prestatorilor de servicii publice, tarifele vor fi reduse.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!