/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

După ajutorul de 600 de milioane de euro oferit de UE, Rusia se arată dispusă să ne ofere un...credit. Pune, însă, o condiție

missing
04 iunie 2021, ora 16:51

După ce Comisia Europeană a aprobat un plan de relansare economică istoric pentru Republica Moldova, în valoare de 600 de milioane de euro, Federația anunță că este gata să ofere, la rândul său, țării noastre, un credit. Pune însă o condiție și anume ca în țara noastră să existe stabilitate politică. Despre asta a anunțat joi vicepreședintele Comitetului pentru Afaceri CSI din Duma de Stat, Kazbek Taisaev, în timpul unei reuniuni a deputaților de la Moscova cu conducerea unor organizații care reprezintă interesele cetățenilor moldoveni, transmite tass.ru

Oficialul rus a mai subliniat că Moscova urmărește îndeaproape situația din Republica Moldova, deoarece Rusia este unul din cei mai importanți parteneri comerciali externi.

Federația Rusă și Republica Moldova au semnat în aprilie anul trecut un acord de creditare în sumă de 200 de milioane de euro.

Potrivit acordului,  prima tranșă, de 100 de milioane de euro, urma să ajungă la Chișinău în cel mult 30 de zile de la aprobarea documentului, iar a doua tranșă, tot de 100 de milioane de euro, nu mai târziu de 31 octombrie 2020. Banii urmau a fi transferați în bugetul de stat al Moldovei pentru necesitățile țării, inclusiv la finanțarea unor proiecte de infrastructură.

Pe lângă faptul că se angaja să întoarcă creditul și dobânda, prin acest acord, Republica Moldova își angaja răspunderea pentru creditele private luate de anumiți agenți economici de la băncile din Federația Rusă – o prevedere nemaiîntâlnită în alte acorduri internaționale semnate vreodată de Rusia sau Moldova. Totuși, în data de 23 aprilie 2020, Parlamentul de la Chișinău a ratificat acordul buclucaș.În aceeași zi, judecătorii Curții Constituționale l-au demis din funcție pe președintele acesteia, Vladimir Țurcan, fost exponent al PSRM (ex-ambasador al Republicii Moldova la Moscova), și a suspendat acțiunea acordului de credit ratificat de Parlament până la examinarea în fond.

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram